Μελέτη για την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων ΣΕΒ και The Boston Consulting Group (BCG), 16/5/2006

Στο πλαίσιο της διαρκούς προσπάθειάς του να συνεισφέρει δημιουργικά στην εθνική προσπάθεια επιτάχυνσης της ανάπτυξης, ο ΣΕΒ, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία της διεθνούς εταιρείας συμβούλων επιχειρηματικής στρατηγικής «The Boston Consulting Group (BCG)», επικαιροποίησε για δεύτερη συνεχή χρονιά, μελέτη για την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη Γενική του Συνέλευση του 2004.

Η μελέτη έχει στόχο αφενός την αποτύπωση και μέτρηση των κύριων ζητημάτων που επηρεάζουν τους τέσσερις βασικούς πυλώνες ανταγωνιστικότητας:

  1. επιχειρηματική υποδομή
  2. φορολογικό πλαίσιο
  3. αγορά εργασίας
  4. δεξιότητες ανθρώπινου δυναμικού

και αφετέρου τη διαμόρφωση 18 συγκεκριμένων προτάσεων που θα μπορούσαν να ληφθούν υπόψη, στον σχεδιασμό της κυβερνητικής πολιτικής χωρίς ουσιαστική επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού.

Η επικαιροποιημένη μελέτη του 2006 καταδεικνύει την πρόοδο που έχει γίνει στις επιχειρηματικές υποδομές, στην απελευθέρωση των αγορών, ιδιωτικοποιήσεις και ΔΕΚΟ, αν και το έλλειμμα επιχειρηματικής ανταγωνιστικότητας, όπως αυτό εκφράζεται μέσα από τους διεθνείς δείκτες και από την πρόοδο επί συγκεκριμένων προτάσεων του ΣΕΒ, παραμένει σημαντικό.

Η Ελλάδα παραμένει η πιο ακριβή αλλά και η πιο γραφειοκρατική χώρα μεταξύ την χωρών της ΕΕ-15 για έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας. Τα πρώτα βήματα για απλοποίηση των επενδυτικών διαδικασιών περιορίζονται στις επιχειρήσεις χαμηλής όχλησης. Η πρόοδος στο αίτημα για κωδικοποίηση της νομοθεσίας αφορά σε πρώτη φάση στα δημόσια έργα, ενώ υπάρχει άμεση ανάγκη κωδικοποίησης τόσο της εργασιακής όσο και της φορολογικής νομοθεσίας και των διαδικασιών αδειοδότησης. Το αίτημα για αξιολόγηση της κάθε νομοθεσίας ως προς τις επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα (impact assessment) μένει προς υλοποίηση.

Η μείωση των φορολογικών συντελεστών νομικών προσώπων οδηγεί τη χώρα μας να συγκλίνει ολοένα και περισσότερο με την ΕΕ-15. Το συνολικό φορολογικό πλαίσιο όμως, παραμένει μη ανταγωνιστικό τόσο ειδικά σε σχέση με τις νέες χώρες της ΕΕ-25, οι οποίες χρησιμοποιούν τη χαμηλή φορολογία σαν έναν από τους βασικούς μοχλούς προσέλκυσης επενδύσεων.

Η επιδίωξη για πρόοδο στην αντικειμενικότητα, σταθερότητα και διαφάνεια του φορολογικού πλαισίου επιβαρύνεται από την αύξηση του χρόνου επιστροφής ΦΠΑ εξαγωγών και την αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων με αναδρομική ισχύ τρέχοντος έτους, ενώ τα επίπεδα φοροδιαφυγής παραμένουν σημαντικά παρά τα διαρθρωτικά μέτρα για την ενίσχυση των εσόδων (ειδικά από το ΦΠΑ).

Ως προς την αγορά εργασίας, θετικά βήματα αποτελούν τόσο ο νόμος Ν.3385/2005 που διευρύνει περαιτέρω τη δυνατότητα ευέλικτης οργάνωσης του χρόνου εργασίας όσο και ρυθμίσεις σχετικές µε τη διεύρυνση των επιδοτήσεων του ύψους των εργοδοτικών εισφορών για όσες επιχειρήσεις προσλαμβάνουν ανέργους νέους, άνεργες μητέρες και μακροχρόνια ανέργους. Η Ελλάδα όμως εξακολουθεί να κατέχει τη χειρότερη θέση στην ΕΕ-15 τόσο στην ανεργία νέων όσο και στην μακροχρόνια ανεργία. Η πρόταση του ΣΕΒ για αναδιοργάνωση του ΟΑΕΔ, αυτονομία του ΛΑΕΚ και εναρμόνιση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων σύμφωνα με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας, παραμένει πιο επίκαιρη από ποτέ.

Μεγάλα ζητήματα με μακροπρόθεσμη επίδραση στην ανταγωνιστικότητα της χώρας εντοπίζονται στην ποιότητα της εκπαίδευσης και την ανάπτυξη των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού.

Παρά την αύξηση των δαπανών ανά μαθητή στο δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης και την ιδιαίτερα θετική σε Ευρωπαϊκό επίπεδο αναλογία διδακτικού προσωπικού προς μαθητές, εξακολουθούμε να βαθμολογούμαστε πολύ χαμηλά σε συγκριτικές έρευνες ικανοτήτων των μαθητών σε βασικούς τομείς όπως οι επιστήμες, τα μαθηματικά και οι αναλυτικές ικανότητες.

Η ποσοτική ανάλυση των οικονομικών μεγεθών και η ανάπτυξη οικονομικών σεναρίων βάσει του ρυθμού των μεταρρυθμίσεων καταδεικνύει ότι η υιοθέτηση των 18 βασικών προτάσεων του ΣΕΒ θα βοηθήσει στην επιτάχυνση της ανάπτυξης με συνεχείς ρυθμούς άνω του 4%, οι οποίοι αποτελούν προϋπόθεση για την κοινωνική συνοχή στον τόπο μας και την πραγματική σύγκλιση προς το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της ΕΕ-25 (που σήμερα βρίσκεται στο 67% και με την υιοθέτηση των προτάσεων θα μπορούσε να προσεγγίσει το 77%).

X

    Στοιχεία εταιρίας

    Επωνυμία επιχείρησης*

    Tαχ. δ/νση διοίκησης

    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

    Έτος ίδρυσης

    Αριθμός εργαζομένων

    Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

    Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας

    Oνοματεπώνυμο*

    Email

    Τηλ

    X

      Το όνομά σας *

      Το επίθετό σας *

      Email *

      Τηλέφωνο επικοινωνίας

      To μήνυμά σας

      Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή το συντομότερο δυνατό.
      Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας .

      X

        Στοιχεία εταιρίας

        Επωνυμία επιχείρησης*

        Tαχ. δ/νση διοίκησης

        Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

        Έτος ίδρυσης

        Αριθμός εργαζομένων

        Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

        Αρμόδιος επικοινωνίας

        Oνοματεπώνυμο*

        Email

        Τηλ