Εταιρικοί μετασχηματισμοί: Μεγαλύτερη ευελιξία για τις επιχειρήσεις με τη νέα νομοθεσία. Όλες οι αλλαγές, αλλά και οι εκκρεμότητες που μένουν για ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο – 4 Μαρτίου 2019

4 Μαρτίου 2019
Θεματικές:
Με τις έγκαιρες παρεμβάσεις του ΣΕΒ (δείτε εδώ special report, εδώ ειδική εκδήλωση και εδώ παρέμβαση ΣΕΒ στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής), ο νέος νόμος του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης για τους εταιρικούς μετασχηματισμούς που ψηφίστηκε στις 26/2/2019, εισάγει πολλές και σημαντικές ευελιξίες και απλουστεύσεις για την αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων.
Παρακάτω περιγράφονται συνοπτικά όλες οι σημαντικότερες αλλαγές που φέρνει νέος νόμος: οι νέοι τύποι μετασχηματισμών για κάθε νομική μορφή, ανεξαρτήτως μεγέθους και με κάθε πιθανό συνδυασμό, που θεραπεύουν το φαινόμενο των «καταχρηστικών μετασχηματισμών» (δηλαδή όσων πραγματοποιούνταν μέχρι σήμερα χωρίς να προβλέπονται από τις διατάξεις του εταιρικού δικαίου, μέσα από πολύπλοκες διαδικασίες).

 

Πώς απλοποιεί τους εταιρικούς μετασχηματισμούς ο νέος νόμος; 

 

Με το νέο νόμο καταγράφονται και συστηματοποιούνται η διαδικασία, τα δικαιώματα, οι ευθύνες, τα αποτελέσματα και οι ακυρότητες, ανά νομική μορφή και ανά είδος μετασχηματισμού. Ειδικότερα:

1ον  Θεσπίζεται δυνατότητα δημοσίευσης σχεδίου μόνο στην ιστοσελίδα όπου και είναι δυνατή η ανάρτηση όλων των εγγράφων του μετασχηματισμού.

2ον Θεσπίζεται απαλλαγή από την υποχρέωση κατάρτισης έκθεσης ΔΣ ή διαχειριστών για τη σκοπιμότητα και νομιμότητα του μετασχηματισμού, με ομοφωνία των εταίρων ή μετόχων

3ον Θεσπίζεται απαλλαγή από την υποχρέωση κατάρτισης έκθεσης εμπειρογνωμόνων επί του σχεδίου, με ομοφωνία των εταίρων ή μετόχων ή όταν όλοι οι εταίροι είναι και διαχειριστές (*στις ΟΕ και ΕΕ η έκθεση καταρτίζεται μόνο μετά από αίτημα)

4ον Θεσπίζεται η παροχή αντιγράφων μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

5ον Δίνεται η δυνατότητα κατάρτισης της σύμβασης μόνο με ιδιωτικό έγγραφο (*μόνο για ΟΕ, ΕΕ, ΙΚΕ)

6ον Προβλέπεται έλεγχος νομιμότητας χωρίς εγκριτική απόφαση (*μόνο για ΟΕ,ΕΕ, ΕΠΕ και ΙΚΕ)

Διαβάστε τα υπόλοιπα ερωτήματα και απαντήσεις εδώ στο Flash Report “Εταιρικοί μετασχηματισμοί: Μεγαλύτερη ευελιξία για τις επιχειρήσεις με τη νέα νομοθεσία. Όλες οι αλλαγές, αλλά και οι εκκρεμότητες που μένουν για ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο” – 4 Απριλίου 2019

X

  Στοιχεία εταιρίας
  Επωνυμία επιχείρησης*
  Tαχ. δ/νση διοίκησης
  Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*
  Έτος ίδρυσης
  Αριθμός εργαζομένων
  Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

  Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

  Αρμόδιος επικοινωνίας
  Oνοματεπώνυμο*
  Email
  Τηλ
  X

   Το όνομά σας *
   Το επίθετό σας *
   Email *
   Τηλέφωνο επικοινωνίας
   To μήνυμά σας

   Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή το συντομότερο δυνατό.

   Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας .

   X

    Στοιχεία εταιρίας
    Επωνυμία επιχείρησης*
    Tαχ. δ/νση διοίκησης
    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*
    Έτος ίδρυσης
    Αριθμός εργαζομένων

    Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας
    Oνοματεπώνυμο*
    Email
    Τηλ