Virtual Conference “Focus on Business in Ghana”

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη διαδικτυακή τηλεδιάσκεψη “Focus on Business in Ghana” που διοργάνωσε το Ελληνο-Αφρικανικό Επιμελητήριο Εμπορίου και Ανάπτυξης σε συνεργασία με τον ΣΕΒ το οποίο απευθυνόταν σε στελέχη ελληνικών εξαγωγικών εταιρειών με ενδιαφέρον δραστηριοποίησης στην αγορά της Γκάνα. Επισημαίνεται ότι η τηλεδιάσκεψη δεν είχε κόστος συμμετοχής και ήταν ανοιχτό για όλους τους επιχειρηματίες και τα στελέχη στο χώρο των εξωστρεφών επιχειρήσεων. Την τηλεδιάσκεψη παρακολουθήσαν περίπου 60 ελληνικές εταιρείες.

Ο κ. Σωτήρης Μουσούρης, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, καλωσόρισε τους συμμετέχοντες, υπογράμμισε την μεγάλη σημασία της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων και αναφέρθηκε στους σκοπούς και την δραστηριότητα του Επιμελητηρίου που επι είκοσι χρόνια συνεχίζει να προωθεί τις επιχειρηματικές σχέσεις Ελλάδας και Αφρικής. Γνωστοποίησε ότι το Ελληνο-Αφρικανικό Επιμελητήριο, λόγω των συνθηκών που επιβάλλει η πανδημία, ξεκινά μια σειρά τηλεδιασκέψεων με επιλεγμένες χώρες της Υπο-σαχάριας Αφρικής με στόχο την αδιάλειπτη ενημέρωση των ελληνικών επιχειρήσεων σχετικά με τις οικονομικές εξελίξεις και τάσεις, το επιχειρηματικό περιβάλλον, τις προοπτικές σε τομείς και επιχειρήσεις και τις ευκαιρίες δραστηριοποίησης και συνεργασίας.

Τόνισε ότι είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που η Γκάνα είναι η πρώτη χώρα παρουσίασης, μια χώρα που ο ίδιος είχε επισκεφθεί παλαιότερα σε σχέση με πρόγραμμα του ΟΗΕ για δημιουργία Κοινής Αγοράς Δυτικής Αφρικής, ως Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας για οικονομική βοήθεια το 1983 και ακόμη αργότερα ως Ειδικός Απεσταλμένος της Ελληνικής κυβέρνησης. Είχε εκτιμήσει τον δυναμισμό των κατοίκων της Γκάνα και την προσήλωση τους στις αξίες της παιδείας και της δημοκρατίας. Πέρα από την σύνδεσή του και το ενδιαφέρον του για την Γκάνα η επιτυχημένη επένδυση στην χώρα από μια εξέχουσα ελληνική εταιρεία την Μυτιληναίος Α.Ε. (ΜΕΤΚΑ), που εκπροσωπείται στο Δ.Σ. του Επιμελητηρίου από τον κ. Καμάρη, συνέτεινε στην απόφαση σχεδιασμού μελλοντικής Επιχειρηματικής Αποστολής στην Γκάνα (όταν το επιτρέψει η πανδημία) και στην οργάνωση αυτής της τηλεδιάσκεψης ως προοίμιο της Αποστολής που ελπίζει να αποτελέσει προάγγελο προνομιακών σχέσεων Ελλάδας και Γκάνας.

H συνεργασία του Επιμελητηρίου με το Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) υπόσχεται επιτυχία στις δραστηριότητες ενίσχυσης και εμβάθυνσης των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Υποσαχαρικής Αφρικής.

Χαιρετισμό επίσης απεύθυναν στους συμμετέχοντες οι κ.κ. Δρ. Γιώργος Ξηρογιάννης από το ΣΕΒ, Χρήστος Γρίμπας από το Υπουργείο Εξωτερικών, Ιωάννης Πλώτας, Πρέσβης στην Νιγηρία, Παναγιώτης Τσάκος, Επίτιμος Πρόξενος της Γκάνα και Μarianna Gabriel, Επίτιμη Πρόξενος της Κύπρου στην Γκάνα οι οποίοι ανέδειξαν την Γκάνα ως μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες της Υποσαχάριας Αφρικής με ανάπτυξη 6,5% του ΑΕΠ το 2019. Τα βασικά πλεονεκτήματα της είναι ότι είναι μια ζωντανή δημοκρατία με ισχυρούς και σταθερούς θεσμούς. Η οικονομία της είναι συνεχώς αναπτυσσόμενη τόσο στον αγροτικό όσο και στον βιομηχανικό κλάδο. Η Γκάνα είναι πλούσια σε φυσικούς πόρους και έχει πολύ ισχυρή δυνητικά ανάπτυξη. Τα δημοσιονομικά της είναι πολύ καλά με χαμηλό πληθωρισμό και σταθερό νόμισμα, συνοχή πολιτικής, ανοικτό εμπόριο και σταθερούς θεσμούς. Επίσης εστίασαν στην περαιτέρω ανάπτυξη και επέκταση των διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών καθώς και στην ανάγκη βελτίωσης του διμερούς εμπορίου. Σημείωσαν επίσης ότι η ΕΕ είναι αποφασισμένη να ενισχύσει αυτήν τη σχέση με τα αφρικανικά κράτη και να οικοδομήσει μια ισχυρότερη πολιτική εταιρική σχέση, η οποία θα βασίζεται σε αμοιβαία συμφέροντα και δεσμεύσεις. Καθώς η ΕΕ επιθυμεί να φέρει τις σχέσεις ΕΕ-Aφρικής σε νέο επίπεδο, η Γκάνα πληροί τα απαιτούμενα κριτήρια και είναι σε θέση να αποτελέσει εταίρο της ΕΕ, για την οικονομική δυναμική της, τις κοινές αξίες της και το δημοκρατικό ιστορικό της. Ταυτόχρονα, η Ελλάδα από την πλευρά της, αποτελεί σημαντική πύλη για επιχειρηματικές δραστηριότητες, έχοντας αποκτήσει αδιαμφισβήτητα πολύτιμη εμπειρία και τεχνογνωσία σε πολλούς τομείς, όπως η γεωργία, ο τουρισμός και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Στην συνέχεια ο κ. Kwame Pianim, Economist, Management and Investment Consultant and Chairman of eTranzact αναφέρθηκε στην γνωριμία του με τον κ. Μουσούρη, όταν ήταν στον ΟΗΕ, και στην σημαντική βοήθεια που του πρόσφερε σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για εκείνον. Μίλησε για την πολιτικο-οικονομική κατάσταση στην Γκάνα η οποία είναι μέλος της ECOWAS, για το African Continent Free Trade Area καθώς και για τις επενδυτικές ευκαιρίες όπως οι καλλιέργειες η κατασκευή ναυπηγείων η ναυτιλία κ.α. Τέλος ευχαρίστησε για την οργάνωση αυτής της τηλεδιάσκεψης στους δύσκολους καιρούς της πανδημίας  και ζήτησε να είναι το Επιμελητήριο γέφυρα  διαλόγου μεταξύ των δυο χωρών.

O κ. Edward Ashong – Lartey, Marketing & PR, Ghana Investment Promotion Center ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για το ρόλο του Ghana Investment Promotion Center, για τις επενδυτικές ευκαιρίες στην χώρα όπως η γεωργία και η γεωργική μεταποίηση, ο τουρισμός οι κατασκευές και η εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου, και για τα επενδυτικά κίνητρα επιδιώκοντας να αφυπνίσει του Έλληνες επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Γκάνα.

To Νομικό Πλαίσιο για τις επενδύσεις και την είσοδο στην αγορά της Γκάνα με πρακτικό τρόπο ανέλυσε η κα Nana Serwah Godson – AmamooPartner, AB & David Law Firm Σημεία αναφοράς της ομιλίας της ήταν τα απαιτούμενα για την είσοδο μιας εταιρείας για την λειτουργία της στην Γκάνα, τα επενδυτικά κίνητρα, την φορολογία καθώς και έδωσε στοιχεία για την African Continental Free Trade Agreement.η οποία έχει υπογράφει από τα 54 κράτη της Αφρικανικής Ένωσης και έχει επικυρωθεί από τις 29 χώρες.

Στην συνέχεια ο κ. Sydney Nii Ayitey TettehHead, Power & Infrastructure, Stanbic Bank Ghana Ltd στην παρουσίαση του με θέμα Doing Business in Ghana A Banking Perspective, ανέφερε ότι ο τραπεζικός τομέας της Γκάνα έχει σημαντικές εξελίξεις τα τελευταία χρόνια. Με την αύξηση των ελάχιστων κεφαλαιακών απαιτήσεων καθώς και με την ανοδική τάση των βασικών δεικτών του κλάδου, ο τομέας είναι σε καλή θέση για να στηρίξει την ανάπτυξη με πολύ αυξημένο όριο δανεισμού για τους μελλοντικούς δανειολήπτες.

Ο τραπεζικός τομέας στο σύνολό του και οι κανονισμοί σχετικά με τις συναλλαγματικές συναλλαγές, τη δυνατότητα μεταφοράς και τη δυνατότητα μετατροπής θα θεωρούνται από τους περισσότερους ως ένας από τους πιο ευέλικτους στην αφρικανική ήπειρο. Από τραπεζικής άποψης, βλέπουμε ευκαιρίες στον γεωργικό τομέα (εισαγωγές σε ρύζι, καλαμπόκι και ζάχαρη/εξαγωγές Cashew, Shea,κλπ),τον τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς και τον μεταλλευτικό τομέα. Η Standard Bank (Stanbic στην Γκάνα) είναι η μεγαλύτερη τράπεζα στην Αφρική και είναι διαθέσιμη για την παροχή κάθε απαιτούμενης καθοδήγησης σε μελλοντικούς επενδυτές στην Γκάνα.

Ο κ. George Ankomah Ghana Lead Partner,  Deloitte Ghana ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για τον φόρο εισοδήματος των εταιρειών, για τις απαιτήσεις φορολογικής συμμόρφωσης, για τους κανονισμούς τιμολόγησης, τις συνθήκες περί διπλής φορολόγησης, τους τελωνειακούς και εισαγωγικούς φόρους καθώς και τον φόρο προστιθέμενης αξίας.

Ο κ. George TsopanakisOfficer of Macro-economic and Trade Section of European Union στη Γκάνα έδωσε στοιχεία για την στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην ανάπτυξη της Γκάνα και την προβολή ευκαιριών για την συμμετοχή των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. Επικεντρώθηκε στην ομιλία του  στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Γκάνα,  στην συμφωνία οικονομικής –εταιρικής σχέσης, στην στήριξη της ΕΕ στην ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα καθώς και στο ευρωπαϊκό σχέδιο εξωτερικών επενδύσεων.

O κ. Αλέξανδρος Σπαχής στην παρουσίαση του αναφέρθηκε στον ρόλο του European Business Council for Africa (ΕBCAM) το οποίο χαρακτήρισε ως γέφυρα,  με έδρα τις Βρυξέλλες, εξ ονόματος του ευρωπαϊκού επιχειρηματικού κλάδου η οποία ασκεί σημαντική υποστήριξη και πιέσεις  Είναι μέλος του «Structured Dialogue» μεταξύ της ΕΕ και των EBO που εδρεύουν στις Βρυξέλλες είναι μέλος της “Core Group”του Επιχειρηματικού Φόρουμ ΕΕ-Αφρικής και ;έχει ενεργό ρόλο στην ανάλυση και τις δημοσιεύσεις, το EBCAM συμβάλλει σημαντικά στην αειφόρο ανάπτυξη της Αφρικής και ιδιαίτερα της Γκάνα.

Τέλος ο κ. Βαγγέλης Καμάρης, Διευθυντής Ανάπτυξης για την Αφρική, της ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. μίλησε για το έργο της εταιρείας στην Γκάνα – ένα ενεργειακό έργο μετασχηματισμού για τη Γκάνα που  θα ικανοποιήσει άμεσα την επιτακτική ανάγκη της χώρας για ενίσχυση της δυνατότητας παραγωγής ενέργειας και παρότρυνε τους συμμετέχοντες να εξετάσουν την διείσδυση τους επιχειρηματικά στην χώρα.

Κλείνοντας την τηλεδιάσκεψη ο κ. Μουσούρης ευχαρίστησε τους ομιλητές και τους συμμετέχοντες για την τόσο ουσιώδη συζήτηση.

Δείτε εδώ όλες τις σχετικές πληροφορίες.

X

  Στοιχεία εταιρίας
  Επωνυμία επιχείρησης*
  Tαχ. δ/νση διοίκησης
  Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*
  Έτος ίδρυσης
  Αριθμός εργαζομένων
  Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

  Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

  Αρμόδιος επικοινωνίας
  Oνοματεπώνυμο*
  Email
  Τηλ
  X

   Το όνομά σας *
   Το επίθετό σας *
   Email *
   Τηλέφωνο επικοινωνίας
   To μήνυμά σας

   Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή το συντομότερο δυνατό.

   Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας .

   X

    Στοιχεία εταιρίας
    Επωνυμία επιχείρησης*
    Tαχ. δ/νση διοίκησης
    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*
    Έτος ίδρυσης
    Αριθμός εργαζομένων

    Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας
    Oνοματεπώνυμο*
    Email
    Τηλ