Ο ΣΕΒ συμμετείχε στο Διεθνές Συνέδριο για την Ανοικοδόμηση της Ουκρανίας

Ο ΣΕΒ, συμμετείχε στο Διεθνές Συνέδριο για την Ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024, από το Υπουργείο Εξωτερικών, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων/ΕΤΕπ, με περισσότερους από 400 συμμετέχοντες, δια ζώσης και διαδικτυακά. Στο Συνέδριο απηύθυναν εναρκτήριους χαιρετισμούς ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Γεώργιος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα Οικονομικής Διπλωματίας και Εξωστρέφειας, κ. Κώστας Φραγκογιάννης, ο Υπουργός Επικρατείας της Ουκρανίας, κ. Oleh Nemchinov και ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (EIB), κ. Κυριάκος Κακουρής.

Η συζήτηση οργανώθηκε γύρω από τρεις θεματικές ενότητες: “Η πορεία προς την Ανοικοδόμηση της Ουκρανίας”, “Η ελληνική επιχειρηματική παρουσία στην Ουκρανία” και “Ευκαιρίες συνεργασίας”. Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για τομείς της ανοικοδόμησης, στους οποίους οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα και τεχνογνωσία, καθώς και για τις δυνατότητες χρηματοδότησης επενδυτικών και εμπορικών δραστηριοτήτων, δια μέσου των διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, που παρουσίασαν σχετικές προτάσεις και προϊόντα στην εκδήλωση.

Κοινή συνισταμένη των παρεμβάσεων των ομιλητών απετέλεσε:

 • Η ανάδειξη των δυνατοτήτων της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας να συνδράμει την Ουκρανία στη φάση της ανοικοδόμησης.
 • Η σημασία συμπράξεων των ενδιαφερομένων ελληνικών επιχειρήσεων με τοπικούς εταίρους.
 • Η ανάγκη για συντονισμό των ενδιαφερομένων εταίρων στη χώρα μας για οργανωμένη ανταπόκριση στις μεγάλες ανάγκες της ανοικοδόμησης, με την στήριξη της ελληνικής Κυβέρνησης.
 • Η σκοπιμότητα συνέχισης των μεταρρυθμίσεων της ουκρανικής Κυβέρνησης, στην κατεύθυνση της διαμόρφωσης ενός κλίματος, ευνοϊκού για την επιχειρηματική δραστηριότητα στη χώρα.
 • Η ενίσχυση της διαφάνειας και η αντιμετώπισης της διαφθοράς.

Κατά τη διάρκεια του πάνελ «Ευκαιρίες συνεργασίας» στο οποίο συμμετείχαν εκπρόσωποι των φορέων Export Credit Greece, Enterprise Greece, ΕΒΕΑ, ΣΕΒΕ, ΣΕΒ, Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, Black Sea Trade and Development Bank, Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής και του Ουκρανικού Επιμελητηρίου στην Ελλάδα, υπό τον συντονισμό του κ. Παναγιώτη Παπαναστασίου, Γενικού Συμβούλου ΟΕΥ Β’ στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην Ε.Ε, η κα. Μακρυγιάννη, Διευθύντρια Τομέα Διεθνών Σχέσεων και Περιφερειακής Ανάπτυξης του ΣΕΒ, δήλωσε: « Ελπίζοντας ότι η Ουκρανία θα βγει σύντομα από την εμπόλεμη κατάσταση και ανυπομονώντας για την επόμενη μέρα, είναι γεγονός ότι αφενός η χώρα θα χρειαστεί σημαντική εξωτερική υποστήριξη για την ανασυγκρότησή της, ξεκινώντας φυσικά με την αποκατάσταση των υποδομών της και αφετέρου ότι θα προκύψουν νέες επενδυτικές και εμπορικές προοπτικές, σε διάφορους τομείς όπως: κατασκευές και προμήθεια δομικών υλικών, ενέργεια (ιδιαίτερα ΑΠΕ και βιομάζα), περιβαλλοντικές υπηρεσίες όπως ανακύκλωση, επεξεργασία στερεών και λυμάτων και άρδευση, φαρμακευτική βιομηχανία (τόσο για τα γενόσημα φάρμακα όσο και για τα επώνυμα φαρμακευτικά προϊόντα), ναυτιλία, μέταλλα και ΤΠΕ, για να αναφέρουμε μόνο μερικούς».

Το Συνέδριο ολοκληρώθηκε με σχολιασμό των ευρημάτων και παρουσίαση των προτάσεων για τα επόμενα βήματα, από την Γενική Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών, κα Μάιρα Μυρογιάννη.

Δείτε παρακάτω το πλήρες πρόγραμμα του Συνεδρίου.

 

Περισσότερες πληροφορίες

X

  Στοιχεία εταιρίας

  Επωνυμία επιχείρησης*

  Tαχ. δ/νση διοίκησης

  Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

  Έτος ίδρυσης

  Αριθμός εργαζομένων

  Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

  Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

  Αρμόδιος επικοινωνίας

  Oνοματεπώνυμο*

  Email

  Τηλ

  X

   Το όνομά σας *

   Το επίθετό σας *

   Email *

   Τηλέφωνο επικοινωνίας

   To μήνυμά σας

   Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή το συντομότερο δυνατό.
   Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας .

   X

    Στοιχεία εταιρίας

    Επωνυμία επιχείρησης*

    Tαχ. δ/νση διοίκησης

    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

    Έτος ίδρυσης

    Αριθμός εργαζομένων

    Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας

    Oνοματεπώνυμο*

    Email

    Τηλ