Γεύμα εργασίας με τον Πρόεδρο της Βουλής της Νέας Ζηλανδίας

Ο ΣΕΒ συμμετείχε την Δευτέρα 23 Μαΐου 2022 σε γεύμα εργασίας που διοργάνωσε η Πρεσβεία της Νέας Ζηλανδίας στην Ιταλία, προς τιμή του Προέδρου της Βουλής της Νέας Ζηλανδίας, κ. Trevor Mallard. Τον Πρόεδρο συνόδευσαν οι βουλευτές Judith Collins, Barbara Kuriger, Duncan Webb και Helen White, ο Πρέσβης της Νέας Ζηλανδίας στη Ρώμη, κ. Anthony George Simpson και η επίτιμη πρόξενος στην Αθήνα κα. Ioanna Gouvatsou.

Η Νέα Ζηλανδία είναι η 48η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, κατέχει την 20η θέση παγκοσμίως όσον αφορά το ονομαστικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ, ενώ βρίσκεται στην 1η θέση της κλίμακας επιχειρηματικότητας. Οι σημαντικότεροι τομείς της οικονομίας της είναι ο πρωτογενής (γεωργία, αλιεία, υλοτομία, εξορύξεις) και οι υπηρεσίες (τουρισμός, εκπαίδευση).
Η οικονομία της επέδειξε ανθεκτικότητα στις έντονα αρνητικές επιδράσεις από τη διακοπή της οικονομικής δραστηριότητας εξαιτίας της πανδημίας. Το ΑΕΠ της χώρας κατέγραψε άνοδο ύψους 5,6% το 2021, και το ΔΝΤ προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 3,2% το 2022. Ο πληθωρισμός στο τέλος του 2021, σε ετήσια βάση, έφθασε το 5,9%, και αναμένεται περαιτέρω κλιμάκωση του κατά τα δύο πρώτα τρίμηνα 2022.

Οι ελληνικές εξαγωγές ανήλθαν σε 30,11 εκ. € το 2021, με σημαντική αύξηση κατά 43,2%, ενώ οι εισαγωγές της Ελλάδας έφθασαν τα 31,07 εκ. €, αυξημένες κατά 8,9%. Το διμερές εμπορικό ισοζύγιο παρουσιάζεται διαχρονικά αρνητικό για την Ελλάδα, ωστόσο το εμπορικό έλλειμμα για τη χώρα μας υποχώρησε το 2021, στα 0,94 εκ. ευρώ.

Οι σημαντικότεροι εξαγωγικοί κλάδοι της χώρας μας προς τη Νέα Ζηλανδία το 2021 ήταν: Φαρμακευτικά Προϊόντα, Αργίλιο και Τεχνουργήματα, Παρασκευάσματα Λαχανικών και Φρούτων, Πλαστικές Ύλες και Τεχνουργήματα, Παρασκευάσματα από Δημητριακά, Λέβητες, Μηχανές, Συσκευές.

Τον ΣΕΒ εκπροσώπησε στη συνάντηση η κα. Βίκυ Μακρυγιάννη, Senior Advisor ExportReady. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης η κα. Μακρυγιάννη τόνισε ότι «οι διμερείς εμπορικές σχέσεις Ελλάδας-Ν. Ζηλανδίας βρίσκονται σε σχετικά χαμηλό επίπεδο, καθώς τα υψηλά λόγω απόστασης μεταφορικά κόστη και η παραγωγή ομοειδών σε μεγάλο βαθμό, αγροτικών προϊόντων επηρεάζουν αρνητικά την ανάπτυξη του διμερούς εξωτερικού εμπορίου. Ωστόσο υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες ενίσχυσης των διμερών εμπορικών συναλλαγών και διαφοροποίησης των εξαγωγικών προϊόντων των δύο χωρών σε κλάδους όπως τα φάρμακα, τα δομικά υλικά, η ενέργεια και οι περιβαλλοντικές υπηρεσίες».

X

  Στοιχεία εταιρίας
  Επωνυμία επιχείρησης*
  Tαχ. δ/νση διοίκησης
  Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*
  Έτος ίδρυσης
  Αριθμός εργαζομένων
  Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

  Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

  Αρμόδιος επικοινωνίας
  Oνοματεπώνυμο*
  Email
  Τηλ
  X

   Το όνομά σας *
   Το επίθετό σας *
   Email *
   Τηλέφωνο επικοινωνίας
   To μήνυμά σας

   Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή το συντομότερο δυνατό.

   Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας .

   X

    Στοιχεία εταιρίας
    Επωνυμία επιχείρησης*
    Tαχ. δ/νση διοίκησης
    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*
    Έτος ίδρυσης
    Αριθμός εργαζομένων

    Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας
    Oνοματεπώνυμο*
    Email
    Τηλ