Ευρωεκλογές 2019: Για μια Ευρώπη με ευκαιρίες για όλους: Προτεραιότητες της επιχειρηματικής κοινότητας για την επόμενη προγραμματική περίοδο, 15/5/2019

Ενόψει των προσεχών εκλογών για την ανάδειξη των Ελλήνων εκπροσώπων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου, ο Πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Θεόδωρος Φέσσας και ο Αντιπρόεδρος κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, παρουσίασαν την Τετάρτη, 15/5/2019, σε συνέντευξη τύπου στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ), στην Αθήνα, τις βασικές προτεραιότητες της επιχειρηματικής κοινότητας για την επόμενη περίοδο 2019-2024. Στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου παρουσιάστηκε και η καμπάνια του ΣΕΒ #SEV4Europe που τρέχει, ήδη, στο Διαδίκτυο με τίτλο: «Ευκαιρίες και προκλήσεις για την Ελλάδα σε μια Ευρώπη που αλλάζει».

Στη βασική του τοποθέτηση, ο Πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Θεόδωρος Φέσσας, αφού υπενθύμισε πως η ευρωπαϊκή κινητοποίηση του ΣΕΒ έχει ξεκινήσει ήδη από το 1961, υπογράμμισε την ανάγκη ενεργού προσπάθειας για τη βελτίωση της θέσης της Ελλάδας στην ΕΕ, ως τρόπο διασφάλισης και των εθνικών συμφερόντων. Ήδη, ο τότε πρόεδρος Λεωνίδας Κανελλόπουλος είχε δηλώσει το 1961 πως «η σύνδεσή μας με την ΕΟΚ θέτει ολόκληρη την Ελλάδα ενώπιον των προβλημάτων της». Η δήλωση αυτή παραμένει επίκαιρη τόσες δεκαετίες μετά.

Οι 12 προκλήσεις που αναφέρονται στη σημερινή μας παρουσίαση αφορούν στη θέση της Ελλάδος στην Ευρώπη, στην περίοδο 2019-2024. Όπως η ελληνική γεωργία επιβιώνει χάρις στην ευρωπαϊκή χρηματοδότηση (Κοινή Αγροτική Πολιτική), πάρα πολλά έργα που γίνονται στην Ελλάδα εξαρτώνται επίσης από τα διαρθρωτικά προγράμματα σύγκλισης, όπως το ΕΣΠΑ. Μια από τις πρώτες αποφάσεις την επόμενη περίοδο του Ευρωκοινοβουλίου θα αφορά στη διάθεση των πόρων και είναι τεράστιας σημασίας για την Ελλάδα, καθώς ανέρχονται σε πάνω από €22 δισ.

Τα οφέλη από τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ είναι προφανή, τόνισε ο κ. Φέσσας, και η αντιμετώπιση των ανταγωνιστικών πιέσεων και προκλήσεων μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της ΕΕ. Δεν υπάρχει ευρωπαϊκή χώρα αρκετά μεγάλη που να στέκεται μόνη της στο παγκόσμιο στερέωμα. Το 80% των αποφάσεων του ΕΚ εφαρμόζονται νομοθετικά και στην Ελλάδα. Αυτό σημαίνει πως χρειαζόμαστε Έλληνες Ευρωβουλευτές με γνώσεις και εμπειρία, ώστε να ανταπεξέλθουν στο δύσκολο έργο τους. Τα επόμενα βήματα για, μεταξύ άλλων, την κάλυψη του χάσματος εργασιακών δεξιοτήτων, την ενοποίηση της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας, τη βιομηχανία, κλπ. είναι πολύ σημαντικό να είναι στιβαρά και στέρεα. Βασική προτεραιότητα είναι επίσης και ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη, στο πλαίσιο της Ψηφιακής Ένωσης. Και ο καλύτερος τρόπος να διασφαλιστούν τα ελληνικά συμφέροντα, είναι η εκλογή Ελλήνων Ευρωβουλευτών άξιων και με αξίες, για μια Ελλάδα ισχυρή, σε μια Ευρώπη που θα προσφέρει ευκαιρίες σε όλους τους πολίτες της».

Ο Αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, στη βασική του τοποθέτηση υπογράμμισε πως οι ευρωεκλογές, όπως κάθε εκλογική διαδικασία, είναι μία κορυφαία πολιτική στιγμή. Μία κορυφαία δημοκρατική στιγμή, όπου οι πολίτες των 27 χωρών επιλέγουν τους αντιπροσώπους τους, που με τη σειρά τους θα συνδιαμορφώσουν πολιτικές που θα αφορούν το μέλλον μας.

Ο ΣΕΒ δεν μπορεί να μείνει αμέτοχος και εκ του ρόλου του και με ευθύνη επιλέγει να δώσει ώθηση στον πολιτικό διάλογο και γιατί όχι να τον κατευθύνει στα πραγματικά θέματα που θα έπρεπε να καθορίζουν αυτήν την προεκλογική περίοδο. Διότι, μέσα σε αυτό το ρευστό παγκόσμιο τοπίο, η Ελλάδα οφείλει αφενός να συνδράμει στην αύξηση της ευρωπαϊκής επιρροής και αφετέρου να προωθήσει λύσεις που θα ενισχύουν την πραγματική οικονομική ενοποίηση, προς όφελος όλων των ευρωπαίων πολιτών. Ειδικά σήμερα, που η Ελλάδα μετά από χρόνια επιδιώκει να σταθεροποιηθεί στις αγορές και να επανακτήσει την προοπτική ανάπτυξης, μπορούμε να συμβάλουμε και να διεκδικήσουμε καλύτερους όρους για τους πολίτες, τις επιχειρήσεις, για το μέλλον μας. Για αυτό και κατ’ αρχήν προτρέπω τους Έλληνες πολίτες να συμμετάσχουν στην κορυφαία αυτή δημοκρατική διαδικασία. Και να συμμετάσχουν με αίσθημα ευθύνης, αναζητώντας τις βέλτιστες προτάσεις για την καλύτερη Ελληνική εκπροσώπηση στα ευρωπαϊκά όργανα.

Τη συνέντευξη προλόγισε ο Επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα κ. Κωσταντίνος Τσουτσοπλίδης που τόνισε τη θεσμική διάσταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενόψει των κρίσιμων ευρωπαϊκών εκλογών αλλά και την ανάγκη τοποθέτησης με τεκμηριωμένη άποψη και επιχειρήματα απέναντι σε δημαγωγικές προσεγγίσεις. Ζητούμενο κατέληξε είναι η, όσο το δυνατόν, υψηλότερη συμμετοχή των πολιτών στις εκλογές.
 
Δείτε εδώ την καμπάνια για τις Ευρωεκλογές 2019: Ευκαιρίες και προκλήσεις για την Ελλάδα σε μια Ευρώπη που αλλάζει
X

  Στοιχεία εταιρίας

  Επωνυμία επιχείρησης*

  Tαχ. δ/νση διοίκησης

  Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

  Έτος ίδρυσης

  Αριθμός εργαζομένων

  Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

  Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

  Αρμόδιος επικοινωνίας

  Oνοματεπώνυμο*

  Email

  Τηλ

  X

   Το όνομά σας *

   Το επίθετό σας *

   Email *

   Τηλέφωνο επικοινωνίας

   To μήνυμά σας

   Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή μαζί σας το συντομότερο δυνατό.
   Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας.

   X

    Στοιχεία εταιρίας

    Επωνυμία επιχείρησης*

    Tαχ. δ/νση διοίκησης

    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

    Έτος ίδρυσης

    Αριθμός εργαζομένων

    Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας

    Oνοματεπώνυμο*

    Email

    Τηλ