Εργαστήριο ΣΕΒ για «Ψηφιακές Εφοδιαστικές Αλυσίδες» 26/2/2021

4+1 πρακτικές για να βελτιώσουν οι ελληνικές εμπορικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις την αποτελεσματικότητα των δικτύων εφοδιασμού

Τα οφέλη των ψηφιακών τεχνολογιών που πολλαπλασιάζουν τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα των γραμμών εφοδιασμού, με συνεχή ροή πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο, ανέδειξε το εργαστήριο: «Ψηφιακές Εφοδιαστικές Αλυσίδες», που διοργάνωσε ο ΣΕΒ την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021. Στο εργαστήριο, συζητήθηκαν οι προκλήσεις της πανδημίας στις επιχειρήσεις και παρουσιάστηκαν πρακτικά παραδείγματα χρήσης τεχνολογιών της 4ης βιομηχανικής επανάστασης. Η εκδήλωση εντάσσεται στις δράσεις του Παρατηρητηρίου Ψηφιακού Μετασχηματισμού του ΣΕΒ, μια συνεργασία με την Deloitte για την επιτάχυνση της μετάβασης στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση.

Στην συζήτηση με κεντρικό ομιλητή τον Andy Hancock, Global VP της SAP, Center of Excellence Digital Supply Chain, συμμετείχαν ανώτερα διοικητικά στελέχη από τις ΗΠΑ, την Ελβετία, την Ολλανδία, τη Φινλανδία, την Πολωνία αλλά και την Ελλάδα. Οι ομιλητές ανέδειξαν πέντε πρακτικές που πρέπει να ακολουθήσουν οι ελληνικές εμπορικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις για να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα των δικτύων εφοδιασμού, να μειώσουν το κόστος και να ανταποκρίνονται ταχύτερα στις χρονικές απαιτήσεις παράδοσης προϊόντων:

1. Ψηφιοποίηση των διεπαφών με συνεργάτες και προμηθευτές ώστε το σύνολο των επιχειρηματικών λειτουργιών (πριν και μετά την παραγωγή) να ανταλλάσσει πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο. Η λήψη αποφάσεων πλέον πρέπει να γίνεται βάσει των δεδομένων που παράγονται στο σύνολο του δικτύου εφοδιασμού.

2. Νέες τεχνολογίες όπως τεχνητή νοημοσύνη, ΙοΤ, RFID, ρομποτικοί αυτοματισμοί (RPA), επαυξημένη πραγματικότητα, μηχανική όραση, κτλ.  βρίσκουν εφαρμογή και αξιοποίηση στα δίκτυα εφοδιασμού γιατί δίνουν άμεσες λύσεις σε πραγματικό χρόνο στους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις. Έτσι έχουν ταχεία απόσβεση κόστους.

3. Η ψηφιοποίηση μπορεί να βοηθήσει τις μεσαίες επιχειρήσεις να αναπτυχθούν ταχύτερα λόγω της πολλαπλάσιας παραγωγικότητας των δικτύων εφοδιασμού τους σε σύντομο χρόνο.

4. Απαραίτητη η συν-επένδυση στον ανθρώπινο παράγοντα, παράλληλα με τις τεχνολογίες.

5. Ο επενδυτικός σχεδιασμός να ξεκινά με δοκιμές και πιλοτικά έργα, τα οποία θα αξιολογούνται συνεχώς. Δεν είναι πάντως αναγκαία προϋπόθεση η διάθεση υψηλού προϋπολογισμού.

Μιλώντας στην έναρξη του εργαστηρίου, ο κ. Καλλίνικος Καλλίνικος, μέλος του ΔΣ του ΣΕΒ, επικεφαλής της Επιτροπής Εφοδιαστικής Αλυσίδας και Υποδομών στον ΣΕΒ και Διευθύνων Σύμβουλος της Goldair Cargo, σημείωσε: «Οι πρωτόγνωρες συνθήκες της πανδημίας ανέτρεψαν το μοντέλο λειτουργίας πολλών επιχειρήσεων, συνεπακόλουθα και της εφοδιαστικής αλυσίδας. Παρά τη δυσχέρεια του μεταφορικού έργου, την αναπόφευκτη επιμήκυνση των χρόνων παράδοσης αλλά και τις αυξημένες απαιτήσεις παράδοσης λόγω στροφής στο ηλεκτρονικό εμπόριο, τα δίκτυα εφοδιασμού άντεξαν. Είναι όμως σαφές ότι για να βελτιώσουν την απόδοσή  τους, πρέπει να μετασχηματιστούν. Ο συνδυασμός σύγχρονων τεχνολογιών, κατάλληλων υποδομών αποθήκευσης και νέων μέσων μεταφοράς μπορεί να μειώσει σημαντικά τους χρόνους παράδοσης προϊόντων και πρώτων υλών».

Ο κ. Richard Bradley, Director Συμβουλευτικών Υπηρεσιών Enterprise Technology & Performance της Deloitte Ελβετίας και επικεφαλής του EMEA Digital Supply Networks (DSN), στην παρέμβασή του επεσήμανε: «Το μέλλον της εφοδιαστικής αλυσίδας αλλάζει με την εμφάνιση των ρομπότ. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να επαναξιολογήσουν τη λειτουργία της εφοδιαστικής τους αλυσίδας και να ξεκινήσουν να εισάγουν αυτόνομα ρομπότ με σκοπό την αύξηση της παραγωγικότητας και της αποδοτικότητας. Η τεχνολογία και η αυτονομία αποτελούν τους βασικούς επιταχυντές της καινοτομίας στην εφοδιαστική αλυσίδα, ενώ ταυτόχρονα αναβαθμίζουν ολόκληρη τη βιομηχανία και βοηθούν την επιχείρηση να ευδοκιμήσει».

Δείτε εδώ το βίντεο του εργαστηρίου και εδώ τις παρουσιάσεις και όλες τις σχετικές πληροφορίες.

Χορηγοί της εκδήλωσης ήταν οι εταιρίες ΑΒΒ Α.Ε, DIS | Dynamics Integrated Solutions A.E. και Robert Bosch A.E.

X

  Στοιχεία εταιρίας

  Επωνυμία επιχείρησης*

  Tαχ. δ/νση διοίκησης

  Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

  Έτος ίδρυσης

  Αριθμός εργαζομένων

  Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

  Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

  Αρμόδιος επικοινωνίας

  Oνοματεπώνυμο*

  Email

  Τηλ

  X

   Το όνομά σας *

   Το επίθετό σας *

   Email *

   Τηλέφωνο επικοινωνίας

   To μήνυμά σας

   Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή το συντομότερο δυνατό.
   Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας .

   X

    Στοιχεία εταιρίας

    Επωνυμία επιχείρησης*

    Tαχ. δ/νση διοίκησης

    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

    Έτος ίδρυσης

    Αριθμός εργαζομένων

    Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας

    Oνοματεπώνυμο*

    Email

    Τηλ