Εργαλεία χρηματοδότησης της Ψηφιακής Μετάβασης των ΜμΕ

Χρηματοδοτώντας τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό των επιχειρήσεων:

Ταχύτερες διαδικασίες υποβολής και αξιολόγησης αιτήσεων, ενεργοποίηση λειτουργίας προ-αξιολόγησης, και χαμηλότερο κόστος δανεισμού

Χάρη στις αυξανόμενες δυνατότητες διαλειτουργικότητας του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων, μέχρι το τέλος του έτους θα έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του 80% των αιτήσεων για τη δέσμη δράσεων για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό του ΕΣΠΑ, ενώ  θα είναι εφικτή και η αυτοματοποιημένη ενημέρωση των επιχειρήσεων για την προ-αξιολόγηση της αίτησής τους τη στιγμή της υποβολής, όπως ανέφερε ο Ε.Γ. Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ και ΤΑ, κος Γιώργος Ζερβός, στο πλαίσιο ψηφιακής εκδήλωσης του ΣΕΒ με τίτλο «Χρηματοδοτώντας τον ψηφιακό μετασχηματισμό των μεσαίων και μικρών επιχειρήσεων», την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των δράσεων του ΣΕΒ για την επιτάχυνση του ψηφιακού βηματισμού των ελληνικών επιχειρήσεων και την ενδυνάμωση των προσπαθειών τους να αξιοποιήσουν διαφορετικές χρηματοδοτικές δυνατότητες, μέσα από συστηματική και αξιόπιστη ενημέρωση για τις λύσεις που έχουν στη διάθεσή τους.

Σε μια πρώτη αποτίμηση της πορείας απορρόφησης των δράσεων Ψηφιακού Μετασχηματισμού κατά τη συζήτηση με την κα Μάγκυ Αθανασιάδη, Διευθύντρια του Τομέα Βιομηχανίας, Ανάπτυξης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας του ΣΕΒ, ο κος Ζερβός σημείωσε πως το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων επηρεάστηκε από το γεγονός ότι πολλές ανάγκες του καλύφθηκαν από αντίστοιχες δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης. Ειδικά για τη Δράση Προηγμένου Ψηφιακού Μετασχηματισμού, εστίασε στα ζητήματα που προέκυψαν από την εφαρμογή του ΓΑΚ ως προς την απόδειξη του χαρακτήρα αρχικής επένδυσης, αλλά και στην απουσία της ευελιξίας που παρείχε ο κανόνας de minimis για τις υπόλοιπες δράσεις. Επεσήμανε πως υπήρξαν και αρκετά απλά διαδικαστικά λάθη κατά την υποβολή των αιτήσεων, τονίζοντας τη σημασία συστηματικών προσπαθειών και από τις επιχειρήσεις για να επιταχύνουν τον ψηφιακό βηματισμό τους.

Απαντώντας σε ερωτήματα επιχειρήσεων-μελών του ΣΕΒ, ο κος Ζερβός αναγνώρισε ζητήματα που προκύπτουν σε περιπτώσεις μεγέθυνσης των επιχειρήσεων. Επιπλέον, συγκρίνοντας την αρχιτεκτονική της υφιστάμενης προγραμματικής περιόδου σε σχέση με την περίοδο 2014-2020, υπογράμμισε πως αυτή εστιάζει σε 2 μεγάλες δράσεις για να καλύψει τις συνολικές ανάγκες των επιχειρήσεων, αντί μιας στρατηγικής 14 δράσεων που δεν καλύπταν συνολικά τις επιχειρησιακές ανάγκες. Ανέφερε πως οι χρόνοι προ-δημοσίευσης έχουν παραταθεί, ώστε να ενσωματώνονται οι παρατηρήσεις των επιχειρήσεων, και πως αξιολογείται συνεχώς τόσο η αποτελεσματικότητα των δράσεων, όσο και οι ανάγκες των επιχειρήσεων, ώστε να προδιοριστούν τα επόμενα βήματα το επόμενο διάστημα, για να ανακοινωθούν πριν το Πάσχα του 2024.

Στο δεύτερο μέρος της συζήτησης, ο κος Γιώργος Καρακατσάνης,  Head of RBB Development Programs & Strategic Partnerships της Eurobank, παρουσίασε τα δανειακά χρηματοδοτικά εργαλεία της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων που μπορούν να συμβάλλουν στο ψηφιακό μετασχηματισμό των ΜμΕ, και συζήτησε με τον κο Γιάννη Χάμπα, Associate Advisor του Τομέα Βιομηχανίας, Ανάπτυξης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας του ΣΕΒ. Ενημέρωσε το κοινό για λύσεις που προσφέρουν στις επιχειρήσεις δανειακές εγγυήσεις, εξασφαλίσεις καθώς και επιδοτούμενα επιτόκια, παρέχοντάς τους πρόσβαση σε φθηνότερο δανεισμό είτε για να υλοποιήσουν τα επενδυτικά του σχέδια, είτε ως κεφάλαιο κίνησης. Τα εργαλεία αυτά μπορούν να συνδυαστούν και με δράσεις του ΕΣΠΑ πολλαπλασιάζοντας το όφελος για τις επιχειρήσεις. Έμφαση δόθηκε στο γεγονός πως κάποια από αυτά δεν υπόκεινται στους περιορισμούς του κανονισμού De minimis, τους προσδίδει μεγαλύτερη ευελιξία, καθιστώντας τα ιδιαίτερα θελκτικά.

Μέγας Χορηγός της εκδήλωσης ήταν η Eurobank Digital Academy, και χορηγοί οι Cisco, Cosmote, Deloitte, DIS, και Google.

X

  Στοιχεία εταιρίας

  Επωνυμία επιχείρησης*

  Tαχ. δ/νση διοίκησης

  Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

  Έτος ίδρυσης

  Αριθμός εργαζομένων

  Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

  Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

  Αρμόδιος επικοινωνίας

  Oνοματεπώνυμο*

  Email

  Τηλ

  X

   Το όνομά σας *

   Το επίθετό σας *

   Email *

   Τηλέφωνο επικοινωνίας

   To μήνυμά σας

   Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή το συντομότερο δυνατό.
   Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας .

   X

    Στοιχεία εταιρίας

    Επωνυμία επιχείρησης*

    Tαχ. δ/νση διοίκησης

    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

    Έτος ίδρυσης

    Αριθμός εργαζομένων

    Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας

    Oνοματεπώνυμο*

    Email

    Τηλ