Επιχειρηματικές και επενδυτικές ευκαιρίες στη Λιθουανία για τρόφιμα, τεχνολογία, δομικά υλικά και περιβαλλοντικές υπηρεσίες

Σημαντικές είναι οι ευκαιρίες που παρουσιάζονται για τα ελληνικά προϊόντα στην αγορά της Λιθουανίας και ειδικότερα στους κλάδους των τροφίμων, των δομικών υλικών, των κατασκευών, των περιβαλλοντικών υπηρεσιών, της τεχνολογίας και της ασφάλειας.

Κοινή διαπίστωση αποτελεί το γεγονός ότι παρά τις οικονομικά αρνητικές συνθήκες των τελευταίων ετών, η Λιθουανία έγινε μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες, εν μέρει τροφοδοτούμενη από ένα καλά λειτουργικό τραπεζικό σύστημα και ένα διαφοροποιημένο βιομηχανικό τομέα.

Η Λιθουανία είναι επίσης ένας ελκυστικός επιχειρηματικός προορισμός, όπως αποδεικνύεται και από την 11η θέση της στην κατάταξη Doing Business της Παγκόσμιας Τράπεζας. Ο φορολογικός συντελεστής για τις εταιρείες είναι χαμηλός και η λιθουανική νομοθεσία προσφέρει στους ξένους και τους Λιθουανούς επενδυτές την ίδια προστασία. Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι το εργατικό δυναμικό της έχει υψηλή εξειδίκευση (4ο υψηλότερο ποσοστό στην Ε.Ε.).

Δυστυχώς, ενώ υπήρξε μεγάλη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Λιθουανίας σε πολιτικά και στρατηγικά ζητήματα, οι επιχειρηματικές μας κοινότητες δεν είναι ακόμη πολύ κοντά. Ο όγκος των διμερών εμπορικών συναλλαγών μας έχει ένα πολύ χαμηλό σημείο εκκίνησης, με μικρούς ρυθμούς ανάπτυξης. Το 2020 ανήλθε σε σχεδόν 96 εκατομμύρια ευρώ. Η Ελλάδα εξήγαγε 52 εκατομμύρια ευρώ στη Λιθουανία, με κύριους τομείς τα τρόφιμα (13,2 εκατομμύρια ευρώ), τα βιομηχανικά προϊόντα (13,3 εκατομμύρια ευρώ) και τα ποτά και τον καπνό (5,9 εκατομμύρια ευρώ), ενώ οι ελληνικές εισαγωγές από τη Λιθουανία ανήλθαν σε μόλις 44 εκατομμύρια ευρώ.

Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν στο Business Forum Ελλάδας-Λιθουανίας, που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2021, με το ΕΒΕΑ και την Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Enterprise Greece και σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Λιθουανίας στην Αθήνα, την Πρεσβεία της Ελλάδας στην Λιθουανία και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο του Βίλνιους.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν αλφαβητικά: κ. Χρίστος Δήμας (Υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας), κ. Δημήτριος Δημητρίου (Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου ΕΒΕΑ), κ. Ηλίας Ηλιάδης (Διευθυντής Προσέλκυσης και Υποστήριξης Επενδύσεων της Enterprise Greece), κ. Rolandas Kačinskas (Πρέσβης της Λιθουανίας στην Ελλάδα), κα. Βίκυ Μακρυγιάννη (Senior Advisor ExportReady, ΣΕΒ), κα. Audrone Masandukaite (Υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων του Εμπορικού Επιμελητηρίου του Βίλνιους), κ. Γιάννης Μπρατάκος (Πρόεδρος ΕΒΕΑ), κα. Jovita Neliupšienė (Λιθουανή Υφυπουργός Οικονομίας και Καινοτομίας) και κ. Ευάγγελος Νίκας (Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου της Enterprise Greece).

Τις παρουσιάσεις ακολούθησαν πάνω από 60 B2B συναντήσεις μεταξύ Ελλήνων και Λιθουανών επιχειρηματιών.

X

  Στοιχεία εταιρίας
  Επωνυμία επιχείρησης*
  Tαχ. δ/νση διοίκησης
  Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*
  Έτος ίδρυσης
  Αριθμός εργαζομένων
  Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

  Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

  Αρμόδιος επικοινωνίας
  Oνοματεπώνυμο*
  Email
  Τηλ
  X

   Το όνομά σας *
   Το επίθετό σας *
   Email *
   Τηλέφωνο επικοινωνίας
   To μήνυμά σας

   Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή το συντομότερο δυνατό.

   Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας .

   X

    Στοιχεία εταιρίας
    Επωνυμία επιχείρησης*
    Tαχ. δ/νση διοίκησης
    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*
    Έτος ίδρυσης
    Αριθμός εργαζομένων

    Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας
    Oνοματεπώνυμο*
    Email
    Τηλ