Ενημέρωση μελών της Επιτροπής Εξωστρέφειας ΣΕΒ από το Υπουργείο Εξωτερικών για τις αγορές της ΝΑ Ευρώπης

Την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2023, πραγματοποιήθηκε συνάντηση δικτύωσης μεταξύ υψηλόβαθμων στελεχών ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων, μελών της Επιτροπής  Εξωστρέφειας του ΣΕΒ και στελεχών του κλάδου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) του Υπουργείου Εξωτερικών από χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Κροατία, Ρουμανία και Σερβία).

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των κοινών δράσεων που διενεργούν ΣΕΒ και Υπουργείο Εξωτερικών για την ενδυνάμωση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων και την εποικοδομητική συνεργασία του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα στο διεθνές εμπόριο.

Κατά τη διάρκεια της ψηφιακής συνάντησης, έγινε παρουσίαση των αγορών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης από τα αρμόδια στελέχη των Γραφείων ΟΕΥ Αλβανίας, Βόρειας Μακεδονίας, Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, Βουλγαρίας, Κροατίας, Ρουμανίας και Σερβίας και ακολούθησε ανταλλαγή απόψεων και συζήτηση με τους εκπροσώπους των συμμετεχουσών εταιρειών.

Η Ε.Ε. αποτελεί τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς εκπροσωπεί το 73% του διμερούς εμπορίου. Ειδικότερα το 67% των εισαγωγών προέρχεται από την Ε.Ε., ενώ το 83% των εξαγωγών τους κατευθύνονται στις χώρες της Ε.Ε. Ο σημαντικότερος εταίρος της Ε.Ε. είναι η Αλβανία και ακολουθούν η Βοσνία και Ερζεγοβίνη, η Βόρεια Μακεδονία, η Σερβία και το Μαυροβούνιο.

Όσον αφορά στο διμερές μας εμπόριο, συνυπολογίζοντας τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, που αποτελούν βασικές αγορές-στόχους για τα ελληνικά προϊόντα και υπηρεσίες,  οι ελληνικές εξαγωγές ανήλθαν το 2022 σε σχεδόν 10 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 18% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών.

Οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν σημαντική παρουσία, τόσο εξαγωγικά όσο και επενδυτικά, στη συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή, η οποία ωστόσο δύναται να μεγεθυνθεί περαιτέρω, καθώς οι προοπτικές των οικονομιών των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης διαφαίνονται ευοίωνες για τα επόμενα χρόνια. Οι επιχειρηματικές ευκαιρίες εντοπίζονται σε αρκετούς κλάδους, ενώ τυχόν εμπόδια εισόδου και δυσκολίες δραστηριοποίησης μπορούν να υπερκεραστούν με την ουσιαστική υποστήριξη των στελεχών των Γραφείων ΟΕΥ.

X

  Στοιχεία εταιρίας

  Επωνυμία επιχείρησης*

  Tαχ. δ/νση διοίκησης

  Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

  Έτος ίδρυσης

  Αριθμός εργαζομένων

  Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

  Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

  Αρμόδιος επικοινωνίας

  Oνοματεπώνυμο*

  Email

  Τηλ

  X

   Το όνομά σας *

   Το επίθετό σας *

   Email *

   Τηλέφωνο επικοινωνίας

   To μήνυμά σας

   Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή το συντομότερο δυνατό.
   Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας .

   X

    Στοιχεία εταιρίας

    Επωνυμία επιχείρησης*

    Tαχ. δ/νση διοίκησης

    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

    Έτος ίδρυσης

    Αριθμός εργαζομένων

    Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας

    Oνοματεπώνυμο*

    Email

    Τηλ