Τώρα είναι η μεγάλη ευκαιρία του Ελληνικού start-up οικοσυστήματος – Άρθρο κ. Σπύρου Μαγιάτη, Ιδρυτή & CTO της Workable, ιδρυτικού μέλους της Επιτροπής Καινοτομίας του ΣΕΒ, στο Πρώτο Θέμα 28/2/2021

28 Φεβρουαρίου 2021 | Άρθρα & Συνεντεύξεις
Θεματικές: Καινοτομία

Τα τελευταία χρόνια ακούμε συνεχώς θετικές ειδήσεις από τον κλάδο της τεχνολογίας στη χώρα μας. Εξαγορές εκατοντάδων εκατομμυρίων από τεχνολογικούς κολοσσούς όπως αυτή της Softomotive από τη Microsoft και χρηματοδοτήσεις δεκάδων εκατομμυρίων προς Ελληνικές τεχνολογικές εταιρείες από ξένους επενδυτές, είναι πλέον ένα σύνηθες γεγονός.  Η γνωστή σε όλους μας Skroutz, πρόσφατα ανακοίνωσε την εξαγορά μιας άλλης μικρότερης start-up, για να επεκταθεί στη διανομή παραγγελιών στον τελικό καταναλωτή, ενώ η Signal Group πριν λίγες εβδομάδες  ανακοίνωσε τη δημιουργία επενδυτικού βραχίονα με σκοπό τη χρηματοδότηση εταιρειών τεχνολογίας στο χώρο της ναυτιλίας. Αναμφισβήτητα όλα αυτά είναι δείγματα, ανάπτυξης, δυναμισμού και ωρίμανσης του τοπικού οικοσυστήματος.

Από την άλλη, οι εννέα στις δέκα μεγαλύτερες επιχειρήσεις παγκοσμίως, είναι πλέον εταιρείες τεχνολογίας. Το Zoom μέσα στην πανδημία έφτασε να αξίζει περισσότερο από τις επτά μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες στον κόσμο, ενώ η Tesla αποτιμάται περισσότερο από τις εννέα μεγαλύτερες παραδοσιακές αυτοκινητοβιομηχανιες. Κατά την περίφημη δήλωση του μεγάλου Αμερικανού επενδυτή Marc Andreessen: “software is eating the world”. Τελικά λοιπόν στην Ελλάδα έχουμε επιταχύνει το βηματισμό μας ή απλά δεχόμαστε τα απόνερα του τεράστιου τεχνολογικού κύματος που σαρώνει τον πλανήτη;  Έχει τη δυναμική ο τεχνολογικός τομέας να συνεισφέρει ουσιαστικά στο ΑΕΠ της χώρας τα επόμενα χρόνια ή τουλάχιστον να έχει ένα επιδραστικό χαρακτήρα, ώστε να μπολιάσει την υπόλοιπη οικονομία με καινοτομία και εξωστρέφεια;

Η απάντηση δε μπορεί ακόμα να δοθεί, σίγουρα όμως πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε για να μη μείνουμε πίσω άλλη μια φορά. Υπάρχουν κάποια θετικά δείγματα. Για πρώτη φορά η Ελληνική πολιτεία κινείται στη σωστή κατεύθυνση με γοργά βήματα.  Μια σειρά κινήτρων για προσέλκυση επενδύσεων και ταλέντου, μαζί με ένα νομοθετικό πλαίσιο που διευκολύνει την λειτουργία εταιρειών με έμφαση στην έρευνα και ανάπτυξη, δημιουργούν ένα πιο γόνιμο έδαφος, αυτό όμως από μόνο του δεν αρκεί. Οι πρωταγωνιστές αυτής της προσπάθειας, οι επιχειρηματίες, οι επενδυτές, οι επιστήμονες και οι εργαζόμενοι είναι εκείνοι που θα παίξουν τον καθοριστικό ρόλο.

Το τέλος της πανδημίας θα μας βρει σε ένα διαφορετικό κόσμο. Έχουμε μια πρωτοφανή επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού της οικονομίας και της κοινωνίας. Είναι αδιαμφισβήτητο ότι η τεχνολογία είναι ο μεγάλος νικητής αυτής της παγκόσμιας δοκιμασίας. Λέξεις όπως ηλεκτρονικό εμπόριο, τηλεργασία, digital nomads, Zoom και cloud έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας. Χαρακτηριστικά ο Satya Nadella, CEO της Microsoft, έχει δηλώσει ότι λόγω της πανδημίας, όσα πιστεύαμε ότι θα δούμε την επόμενη δεκαετία, κατα πάσα πιθανότητα θα συμβούν πριν το 2025. Οι αλλαγές αυτές θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα. Πολλά πράγματα ως προς το επιχειρείν θα γίνονται πλέον εξ αποστασεως. Απ’ ότι φαίνεται, στην ψηφιακή οικονομία η φυσική θέση στο χάρτη θα παίζει ένα μικρότερο, ίσως διαφορετικό ρόλο. Ταυτόχρονα άλλοι παράγοντες,  όπως ο τεράστιος ανταγωνισμός για ταλέντο αλλα και η βελτίωση των τεχνολογικών υποδομών, οδηγούν σε μια τεχνολογική αποκέντρωση από την Αμερική προς μικρότερες περιφερειακές χώρες. Αυτή είναι η μεγάλη ευκαιρία της χώρας μας να κάνει ένα άλμα προς την οικονομία της καινοτομίας και της τεχνολογίας.

Η επιτροπή καινοτομίας του ΣΕΒ και το Endeavor Greece εργάζονται εδώ και χρόνια σ’ αυτή την κατεύθυνση. Αυτή λοιπόν την κρίσιμη στιγμή ενώνουν τις δυνάμεις τους, ώστε να φέρουν κοντά Έλληνες από το χώρο της τεχνολογίας και της καινοτομίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, σε μία πρωτοβουλία που ονομάζεται Innovative Greeks. Το διαδικτυακό συνέδριο με τον ομώνυμο τίτλο, το οποίο θα διεξαχθεί στις 2 και 3 Μαρτίου, σηματοδοτεί την επίσημη έναρξη αυτής της προσπάθειας. Καλούμε όποιον αισθάνεται μέρος αυτού του κοινού οράματος να συμμετάσχει ενεργά. Περισσότερες πληροφορίες για το συνέδριο υπάρχουν στο www.innovativegreeks.gr.

X

  Στοιχεία εταιρίας

  Επωνυμία επιχείρησης*

  Tαχ. δ/νση διοίκησης

  Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

  Έτος ίδρυσης

  Αριθμός εργαζομένων

  Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

  Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

  Αρμόδιος επικοινωνίας

  Oνοματεπώνυμο*

  Email

  Τηλ

  X

   Το όνομά σας *

   Το επίθετό σας *

   Email *

   Τηλέφωνο επικοινωνίας

   To μήνυμά σας

   Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή το συντομότερο δυνατό.
   Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας .

   X

    Στοιχεία εταιρίας

    Επωνυμία επιχείρησης*

    Tαχ. δ/νση διοίκησης

    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

    Έτος ίδρυσης

    Αριθμός εργαζομένων

    Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας

    Oνοματεπώνυμο*

    Email

    Τηλ