Theon Sensors: Ελληνική εταιρεία, με κυρίαρχο ρόλο στην παγκόσμια αμυντική βιομηχανία

Συνέντευξη του κυρίου Βασίλειου Σαββαΐδη, Managing Director της Theon Sensors στην Ελευθερία Ρώμα, Senior Advisor, Τομέας Διεθνών Σχέσεων και Περιφερειακής Ανάπτυξης, ΣΕΒ

Ε.Ρώμα: Αγαπητέ κύριε Σαββαΐδη, η Theon Sensors, έχει εδραιωθεί ως κορυφαίος κατασκευαστής συστημάτων νυχτερινής όρασης και θερμικής απεικόνισης, για αμυντικούς και στρατιωτικούς σκοπούς. Έχει μια ιστορία σχεδόν 30 ετών και μια πολύ δυναμική παρουσία, με γραφεία σε Ευρώπη, Ασία και Αμερική, εγκαταστάσεις παραγωγής σε Ελλάδα, Γερμανία και ΗΠΑ και εξαγωγές σε 69 χώρες. Πώς καταφέρατε σε τόσο μικρό διάστημα να επεκτείνετε τόσο τη δραστηριότητά της;

 Β.Σαββαϊδης: Νωρίς συνειδητοποιήσαμε ότι η ελληνική αγορά είναι μικρή για να στεγάσει τα όνειρά μας. Επομένως, η εξωστρέφεια που δείξαμε από τα πρώτα χρόνια της δραστηριότητάς μας, οι επενδύσεις για την αδιάλειπτη παρουσία μας στις διεθνείς εκθέσεις του κλάδου και τα αμέτρητα ταξίδια των στελεχών μας, έκαναν γνωστή την παρουσία μας στην παγκόσμια αγορά της νυκτερινής όρασης και οδήγησαν  στην ανάπτυξη ενός  τεράστιου δικτύου  εξειδικευμένων αντιπροσώπων. Φροντίσαμε το DNA της εταιρίας μας να προσαρμοστεί στις λογικές και συνήθειες του εξελιγμένου δυτικού κόσμου, παντρεύοντάς το με το ανήσυχο ελληνικό πνεύμα και τα καλά χαρακτηριστικά της κουλτούρας μας.

Ο χαρακτήρας της εταιρίας ήταν και παραμένει κατασκευαστικός και όχι εμπορικός. Έτσι όλα τα προϊόντα είναι δικής μας σχεδίασης, που μας δίνει το μεγάλο πλεονέκτημα να προσαρμοζόμαστε στις απαιτήσεις της αγοράς και να εστιάζουμε στις ανάγκες των χρηστών.

Η επιλογή άξιων στελεχών, με τεχνογνωσία του αντικειμένου και η σύμπνοια στο όραμα της εταιρίας, δημιούργησαν μια σύγχρονη «μακεδονική φάλαγγα», που χρόνο με το χρόνο κατέκτησε τις αγορές, με αποτέλεσμα σήμερα πάνω από 150 χιλιάδες όργανα ελληνικής παραγωγής να χρησιμοποιούνται από τους πιο απαιτητικούς χρήστες στην υφήλιο. Η ανάγκη να είμαστε πάντα δίπλα στον πελάτη, ώστε να αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες του, μας οδήγησε στη δημιουργία γραφείων, σε νευραλγικές περιοχές υψηλού εμπορικού ενδιαφέροντος. Ταυτόχρονα, η εγκατάσταση παραγωγικών μονάδων, με τη σύμπραξη τοπικών φορέων, βοήθησε να δημιουργηθεί μια μακροχρόνια αδιάρρηκτη σχέση με τους ντόπιους, αλλά και περιφερειακούς χρήστες, που οδηγεί δικαιολογημένα στην αποκλειστική τροφοδότηση με σημαντικά συμβόλαια- πλαίσιο, αποκλειστικά για τα προϊόντα της ΤΗΕΟΝ.

 Ε.Ρώμα: Πώς μία εταιρεία ελληνική, σε ένα νευραλγικό και ιδιαίτερο κλάδο, όπως η αμυντική βιομηχανία, κατάφερε να ανταγωνιστεί πολυεθνικούς κολοσσούς και να εισχωρήσει δυναμικά σε δύσκολες αγορές, όπως αυτή των ΗΠΑ;

 Β.Σαββαϊδης: Όλα ξεκινούν από το να διαθέτεις τεχνογνωσία του αντικειμένου σου και αυτό που προωθείς στην αγορά να είναι δικής σου σχεδίασης, χωρίς περιορισμούς και υποχρεώσεις προς τρίτους.

Όπως προαναφέρθηκε, ένα από τα δυνατά μας σημεία είναι η προσαρμογή των συστημάτων μας, στις ιδιαίτερες απαιτήσεις των τελικών χρηστών, ενώ με μια γρήγορη διαδικασία σχεδιασμού και κατασκευής πρωτοτύπων, είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε σε αιτήματα τροποποίησης  σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Οι καθαρές ειλικρινείς σχέσεις με τους πελάτες μας, οι αυστηροί κανόνες παραγωγής στο να σχεδιάζουμε, να  παράγουμε και να παραδίδουμε ό,τι προδιαγράφεται και στο χρόνο που υποσχόμαστε, συντελούν καθοριστικά στην αποδοχή μας, ακόμη και από τις πιο «δύσκολες» και με υψηλά και αυστηρά standards αγορές, όπως για παράδειγμα είναι η αγορά της Γερμανίας και των ΗΠΑ.

Ε.Ρώμα: Πριν λίγες ημέρες ανακοινώσατε ότι εισάγετε τις μετοχές σας, στη ρυθμιζόμενη αγορά του Άμστερνταμ (Euronext), επιτυγχάνοντας μία από τις πρώτες δημόσιες εγγραφές στην Ευρώπη. Ποιος είναι ο σκοπός σας και τι προβλέπεται από την εισαγωγή σας στο Χρηματιστήριο;

Β.Σαββαϊδης: Μετά από 27 χρόνια δραστηριότητας και σοβαρής παρουσίας της ΘΕΩΝ στον παγκόσμιο χάρτη της νυχτερινής όρασης στην άμυνα κάθε χώρας, έχοντας πλέον όλα τα εχέγγυα, δύο είναι οι κύριοι λόγοι που οδήγησαν την εταιρία μας στην επιλογή και εισαγωγή στο ιστορικότερο χρηματιστήριο του κόσμου, σε αυτό του Άμστερνταμ.

Πρώτος και ίσως ο πιο σημαντικός λόγος, ήταν η άντληση κεφαλαίων, ώστε με την εξαγορά εταιριών συναφούς αντικειμένου και με την επέκταση των εγκαταστάσεων της ΤΗΕΟΝ, να εισρεύσει τεχνογνωσία από τις συνέργειες που θα προκύψουν, ώστε να διευρυνθεί η γκάμα προϊόντων της εταιρίας μας, με στόχο να αποκτήσουμε συν τω χρόνω, μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς που εστιάζει στον αμυντικό τομέα.

Δευτερευόντως, η ΤΗΕΟΝ να τύχει της διεθνούς καταξίωσης και της επαύξησης του κύρους της, προς όλους του συνεργάτες, αλλά και τους μελλοντικούς πελάτες της.

Δεν πρέπει να παραλείψουμε να πούμε, ότι τέτοιες κινήσεις, έμμεσα ανυψώνουν το ηθικό όλων των συντελεστών της εταιρίας, που πίστεψαν στο όραμά μας και μόχθησαν, ώστε σήμερα η THEON, να βρίσκεται στην κορυφή του είδους της.

Με αυτό τον τρόπο βοηθούν στην προσέλκυση νέων στελεχών, με νέες ιδέες και εξειδικεύσεις, που θα οδηγήσουν την εταιρία στην επαύξηση των δυνατοτήτων, για την κατάκτηση νέων αγορών.

Ε.Ρώμα: Πώς επιλέγετε τις αγορές στόχους και πώς προωθείτε τα προϊόντα σας σε αυτές;

Β.Σαββαϊδης: Το παγκόσμιο δίκτυο των  εξειδικευμένων αντιπροσώπων, σε συνεργασία με τα έμπειρα στελέχη μας, που φροντίζουν για την επιχειρησιακή ανάπτυξη (Business Development), είναι η αιχμή του δόρατος της «Μακεδονικής Φάλαγγας», είναι οι ιχνηλάτες,  που πρώτοι θα έχουν την πληροφορία για τις απαιτήσεις ενός φορέα, όσον αφορά στην προμήθεια οργάνων για επιχείρηση τη νύχτα, ή κάτω από δυσμενείς συνθήκες όρασης, λόγω καπνού, ομίχλης και σκόνης.

Η έγκαιρη επανασχεδίαση ή τροποποίηση συγκεκριμένων προϊόντων, ώστε να ικανοποιούν τις ανάγκες και να υπερκαλύπτουν τις προδιαγραφές του τελικού χρήστη, αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο marketing, που η παρουσίασή του και οι επιτυχημένες δοκιμές πεδίου προδιαγράφουν την επιτυχία!

Η δυνατότητα παροχής τεχνικής υποστήριξης του πελάτη, με ανταλλακτικά, εκπαιδεύσεις και έντυπο υλικό, καθώς και η δυνατότητα «μεταφοράς τεχνογνωσίας», με ταυτόχρονη εγκατάσταση μονάδας συναρμολόγησης και συντήρησης στον χώρο του φορέα, συντελεί καταλυτικά στην επιλογή της ΤΗΕΟΝ, ως αποκλειστικός προμηθευτής, για μια μακρόπνοη συνεργασία.

Ε.Ρώμα: Κύριε Σαββαΐδη, σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας και για τις ενδιαφέρουσες απαντήσεις σας. Ευχόμαστε κάθε επιτυχία στη συνέχιση της εξαιρετικής πορείας της ΤΗΕΟΝ.

X

  Στοιχεία εταιρίας

  Επωνυμία επιχείρησης*

  Tαχ. δ/νση διοίκησης

  Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

  Έτος ίδρυσης

  Αριθμός εργαζομένων

  Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

  Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

  Αρμόδιος επικοινωνίας

  Oνοματεπώνυμο*

  Email

  Τηλ

  X

   Το όνομά σας *

   Το επίθετό σας *

   Email *

   Τηλέφωνο επικοινωνίας

   To μήνυμά σας

   Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή το συντομότερο δυνατό.
   Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας .

   X

    Στοιχεία εταιρίας

    Επωνυμία επιχείρησης*

    Tαχ. δ/νση διοίκησης

    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

    Έτος ίδρυσης

    Αριθμός εργαζομένων

    Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας

    Oνοματεπώνυμο*

    Email

    Τηλ