ΣΕΒ: Νέος δρόμος συνεργασίας με την Ιαπωνία

Άρθρο κας Βίκυς Μακρυγιάννη, Διευθύντριας Τομέα Διεθνών Σχέσεων & Περιφερειακής Ανάπτυξης  ΣΕΒ, στο N Society της Ναυτεμπορικής

Η Ιαπωνία, παρά τη γεωγραφική απόσταση που μας χωρίζει, παρουσιάζει πολλές ανεκμετάλλευτες ευκαιρίες για τα ελληνικά προϊόντα σε διάφορους τομείς, όπως οι τηλεπικοινωνίες, η ενέργεια, η εφοδιαστική αλυσίδα, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και τα φάρμακα.

Είναι γεγονός ότι ως ναυτιλιακά κράτη, η συνεργασία έως τώρα βασιζόταν κυρίως στη ναυτιλία, όπου παραδοσιακά καταγράφεται υψηλός όγκος συναλλαγών, καθώς εδώ και 70 χρόνια, κάθε 13 ημέρες, ναυπηγείται στα γιαπωνέζικα ναυπηγεία ένα πλοίο ελληνικών συμφερόντων. Ωστόσο, τώρα ανοίγει ένας νέος δρόμος συνεργασίας, τόσο στους παραδοσιακούς τομείς ιαπωνικών επενδύσεων στο εξωτερικό, όπως ο βιομηχανικός (αυτοκίνητα, ηλεκτρικές συσκευές, χημικά και τρόφιμα), ο κατασκευαστικός, τα χρηματοοικονομικά και οι ασφάλειες, όσο και σε άλλους, στους οποίους η χώρα μας διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα, όπως η ενέργεια, η διαχείριση απορριμμάτων, οι υποδομές, ο τουρισμός, οι μεταφορές και τις start-up επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας.

Οι ευκαιρίες αυτές αναδείχτηκαν στη συνάντηση μεταξύ ελληνικών και ιαπωνικών επιχειρήσεων, που διοργανώσαμε στον ΣΕΒ, την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2022, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών και την Enterprise Greece και την υποστήριξη της Eurobank.

Την Ιαπωνία εκπροσώπησε η Επιχειρηματική Ομοσπονδία Keidanren, με υψηλόβαθμα στελέχη κορυφαίων ιαπωνικών επιχειρήσεων, από τους κλάδους των ηλεκτρονικών, της αυτοκινητοβιομηχανίας, των αεροπορικών μεταφορών, των συμβουλευτικών υπηρεσιών, των νέων τεχνολογιών και των δικτύων διανομής και αποθήκευσης. Αξίζει να αναφερθεί εδώ ότι η Keidanren επισκέφτηκε τη χώρα μας μετά από 17 από χρόνια. Η επίσκεψη αυτή, αποδεικνύει έμπρακτα τη βούληση για επιχειρηματικό άνοιγμα στην Ελλάδα, με αύξηση των ελληνικών εισαγωγών και ιαπωνικών επενδύσεων. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τις κατ’ ιδίαν συνομιλίες που έγιναν στο πλαίσιο του forum, ανάμεσα στις 7 ιαπωνικές και στις πάνω από 60 ελληνικές επιχειρήσεις.

Το αυξημένο ενδιαφέρον της ιαπωνικής πλευράς για ενίσχυση της διμερούς οικονομικής συνεργασίας, πρέπει να εκμεταλλευτούν τώρα οι ελληνικές επιχειρήσεις, για να μπορέσει να αντιστραφεί η σημερινή εικόνα του διμερούς εμπορίου, όπου το 2021 οι εξαγωγές παρουσίασαν πτώση περίπου 30% σε σχέση με το 2020, ενώ οι εισαγωγές από την Ιαπωνία άνοδο 15,7%, με αποτέλεσμα τη μείωση του εμπορικού πλεονάσματος υπέρ της χώρας μας σε περίπου €80 εκ. (από € 210 εκ. το 2020). Τα κυριότερα εξαγόμενα ελληνικά προϊόντα για το 2021 ήταν τα φάρμακα, τα καπνά, το βαμβάκι,  οι καρποί και τα φρούτα, τα ελάσματα/ταινίες από αργίλιο, τα φύλλα και οι λεπτές ταινίες από αργίλιο και το ελαιόλαδο.

Σημαντικό σε αυτήν την εμπορική προσπάθεια είναι το γεγονός ότι σύμμαχος είναι και η Πολιτεία, η οποία επιδιώκει ουσιαστική αναβάθμιση των πολιτικών και οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Αυτό γίνεται σαφές από τις πολλαπλές επισκέψεις που πραγματοποιούνται το τελευταίο διάστημα από την πολιτική ηγεσία στην Ιαπωνία, αλλά και τον προγραμματισμό που ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών για διαπραγματεύσεις, προκειμένου να επεκταθεί το δίκτυο των Συμβάσεων Αποφυγής Διπλής Φορολογίας με την Ιαπωνία.

Πρόσφορο έδαφος υπάρχει και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μετά την υπογραφή της συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών (Japan-EU Free Trade Agreement), η οποία τέθηκε σε ισχύ το 2019. Η σταδιακή κατάργηση των δασμών (σε περισσότερο από το 90% των εξαγωγών της Ε.Ε. προς την Ιαπωνία), θα λειτουργήσει υπέρ της αύξησης του όγκου του εμπορίου, καθώς επιχειρήσεις και καταναλωτές σε Ευρώπη και Ιαπωνία είναι πλέον σε θέση να αξιοποιήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο μία από τις μεγαλύτερες ελεύθερες και προηγμένες οικονομικές ζώνες στον κόσμο (600 εκ. άτομα), με τις συναλλαγές να ανέρχονται σε περίπου 30% του παγκόσμιου ΑΕΠ και 40% του παγκόσμιου εμπορίου. Ταυτόχρονα, αναγνωρίστηκε ειδικό καθεστώς προστασίας σε 288 ευρωπαϊκά γεωργικά προϊόντα γεωγραφικής προέλευσης-ΠΓΕ (Geographical Indications – GIs), μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται 11 ελληνικά.

Η Ιαπωνία, είναι μία σημαντική και μεγάλη αγορά, με συμβολικό ρόλο στον κόσμο των επιχειρήσεων. Είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο και ηγέτιδα στην προηγμένη τεχνολογία και την Ε&Α. Αποτελεί μια αγορά με υψηλή αγοραστική δύναμη και εργατικό δυναμικό υψηλής εξειδίκευσης. Είναι δε, ο 5ος μεγαλύτερος εισαγωγέας αγαθών στον κόσμο.

Συνοψίζοντας, οι πολιτικές σχέσεις με την Ιαπωνία είναι άριστες. Επιχειρηματικά, η σχέση θα μπορούσε να  είναι ακόμη πιο ουσιαστική και ισχυρή, δεδομένου ότι υπάρχουν πολλές δυνατότητες προς εξερεύνηση. Ο ΣΕΒ και η Keidanren μπορούν να λειτουργήσουν ως πύλη μεταξύ των δύο επιχειρηματικών κοινοτήτων, βοηθώντας στη δικτύωση, αλλά και στην άρση επενδυτικών και εμπορικών εμποδίων στις δυο χώρες.

Ο ΣΕΒ συνεχίζει τις προσπάθειες ενίσχυσης των εξαγωγών και των επενδύσεων, αξιοποιώντας τις ισχυρές θεσμικές διασυνδέσεις του σε σημαντικές διεθνείς αγορές. Αυτό έγινε πρόσφατα με την Σαουδική Αραβία, μία πολλά υποσχόμενη αγορά για τους περισσότερους κλάδους της ελληνικής οικονομίας και συνεχίζεται με την επιχειρηματικά ανεξερεύνητη, Ιαπωνία. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΕΒ διαθέτει όλο το πλέγμα δράσεων ExportReady στα μέλη του, στοχεύοντας στην αύξηση της εμπορικής αλλά και της επενδυτικής ροής ανάμεσα στις δύο χώρες. Οι εξαγωγικές επιχειρήσεις μπορούν να αξιοποιήσουν την ευκαιρία αυτή και να αυξήσουν το επιχειρηματικό τους αποτύπωμα.

X

  Στοιχεία εταιρίας

  Επωνυμία επιχείρησης*

  Tαχ. δ/νση διοίκησης

  Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

  Έτος ίδρυσης

  Αριθμός εργαζομένων

  Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

  Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

  Αρμόδιος επικοινωνίας

  Oνοματεπώνυμο*

  Email

  Τηλ

  X

   Το όνομά σας *

   Το επίθετό σας *

   Email *

   Τηλέφωνο επικοινωνίας

   To μήνυμά σας

   Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή το συντομότερο δυνατό.
   Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας .

   X

    Στοιχεία εταιρίας

    Επωνυμία επιχείρησης*

    Tαχ. δ/νση διοίκησης

    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

    Έτος ίδρυσης

    Αριθμός εργαζομένων

    Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας

    Oνοματεπώνυμο*

    Email

    Τηλ