Πως μπορούν οι εξαγωγές να γίνουν αναπτυξιακός οδηγός – Άρθρο κ. Κωνσταντίνου Μπίτσιου, Αντιπροέδρου ΣΕΒ, στην Καθημερινή της Κυριακής, 14/6/2020

Η πρωτοφανής πανδημία άλλαξε τα δεδομένα στο χώρο του διεθνούς εμπορίου. Για μήνες, η κατάρρευση πολλών διεθνών προορισμών, οι καθυστερήσεις πληρωμών από το εξωτερικό, η ακύρωση παραγγελιών, η δυσκολία πρόσβασης σε κρίσιμες πρώτες ύλες, δημιούργησαν ένα ασφυκτικό περιβάλλον ρευστότητας και βιωσιμότητας για πολλές επιχειρήσεις και ανέκοψαν την αυξητική πορεία +6,3% των ελληνικών εξαγωγών, όπως καταγράφηκε το Μάρτιο. Αν και πολλοί κλάδοι άντεξαν, όπως η φαρμακοβιομηχανία και η βιομηχανία τροφίμων, άλλες αγορές αντιμετώπισαν κατάρρευση της ζήτησης που σε μερικές περιπτώσεις απειλεί ακόμα και την ίδια τη βιωσιμότητά τους. Το ζητούμενο τώρα είναι να αποκαταστήσουμε την ομαλή ροή των εξαγωγών.

Για τον ΣΕΒ, οι εξαγωγές είναι μονόδρομος για την ανάπτυξη αλλά και αναπτυξιακός οδηγός. Τα μέλη του ΣΕΒ συνθέτουν μια μεγάλη γκάμα βιομηχανικής παραγωγής και καλύπτουν το 45% της εξαγωγικής δραστηριότητας της χώρας. Σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας και των μέτρων περιορισμού της, ο ΣΕΒ στάθηκε δίπλα στις επιχειρήσεις στην προσπάθειά τους για τον περιορισμό των αρνητικών οικονομικών επιπτώσεων. Αξιοποιώντας τις τεχνολογικές δυνατότητες, ενημερώναμε τις επιχειρήσεις για τις νομοθετικές εξελίξεις, πραγματοποιήσαμε πλήθος τηλεδιασκέψεων για τον εντοπισμό των προβλημάτων των επιχειρήσεων, εκπονήσαμε και υποβάλαμε στη δημόσια διοίκηση υπομνήματα σχετικά με τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι επιχειρήσεις, καθώς και για τις δράσεις που υιοθετήθηκαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο από τα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ε.Ε. για την έξοδο από την κρίση. Επιπρόσθετα, κατατέθηκαν προτάσεις στο Συμβούλιο Εφοδιαστικής Αλυσίδας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που είχαν παρουσιαστεί κατά τις παραδόσεις κατ’ οίκον. Είναι κρίσιμο, όμως η στήριξη των εξαγωγικών επιχειρήσεων, να προχωρήσει με μια συνολική, οριζόντια πολιτική, ανεξαρτήτως ΚΑΔ, ώστε να ενισχυθεί η επιστροφή της αναπτυξιακής προοπτικής της χώρας.
Προς την κατεύθυνση αυτή, ο ΣΕΒ προτείνει τα εξής:

-τη συμπερίληψη του επιδοτούμενου factoring και της κάλυψης του αυξημένου κόστους ασφάλισης εξαγωγικών πιστώσεων στα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουν ανακοινωθεί.
-την άμεση επιστροφή του 90% του πιστωτικού ΦΠΑ των εξαγωγικών επιχειρήσεων, όπως αυτό προκύπτει σύμφωνα με τις δηλώσεις ΦΠΑ που έχουν υποβληθεί έως την 31/03/2020.
-τη δημιουργία μιας παραλλαγής του factoring, ώστε, να πληρώνεται η επιταγή στον κομιστή από την τράπεζα και ο εκδότης να λαμβάνει ισόποσο δάνειο, με εγγύηση του Δημοσίου.
-τον άμεσο συμψηφισμό κά́θε μορφής χρεωστικώ́ν/πιστωτικώ́ν φό́ρων και τελών (και του ΦΠΑ), ακόμα και με τη μορφή των φορολογικών πιστώσεων.
-την ενίσχυση των βιομηχανικών επενδύσεων και την υπαγωγή όλων των επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως μεγέθους επένδυσης, στα μέτρα που χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκούς πόρους/ ταμεία.
-την απαλλαγή του 0,60% του Ν. 128/75 για το «Πρόγραμμα Εξωστρέφεια», σε συνδυασμό με την προχρηματοδότηση εξαγωγών για την αγορά πρώτων υλών, το οποίο θα μειώσει τις εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου και θα δώσει ρευστότητα με χαμηλότερο κόστος.
-έκτακτο πρόγραμμα προβολής & προώθησης ελληνικών προϊόντων σε κρίσιμες διεθνείς αγορές.
-πρόγραμμα ψηφιακού μετασχηματισμού εξαγωγικών επιχειρήσεων με αξιοποίηση λύσεων ηλεκτρονικού εμπορίου, ψηφιακής προβολής, στοχευμένης προώθησης μέσα από ηλεκτρονικά κανάλια, κτλ.

Η πανδημία προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία να διαμορφώσουμε ένα νέο παραγωγικό υπόδειγμα μέσα από την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας και να ενισχύσουμε τις εξαγωγές. Για την ακρίβεια πρόκειται για ιστορική ευκαιρία δημιουργίας των όρων για βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη. Ο ΣΕΒ θα συνεχίζει να ενισχύει τις εξαγωγές των ελληνικών επιχειρήσεων με το ExportReady το πλήρες πλέγμα υπηρεσιών για την ενίσχυση της εξωστρέφειας και της εξαγωγικής ικανότητας των επιχειρήσεων.
X

  Στοιχεία εταιρίας
  Επωνυμία επιχείρησης*
  Tαχ. δ/νση διοίκησης
  Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*
  Έτος ίδρυσης
  Αριθμός εργαζομένων
  Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

  Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

  Αρμόδιος επικοινωνίας
  Oνοματεπώνυμο*
  Email
  Τηλ
  X

   Το όνομά σας *
   Το επίθετό σας *
   Email *
   Τηλέφωνο επικοινωνίας
   To μήνυμά σας

   Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή το συντομότερο δυνατό.

   Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας .

   X

    Στοιχεία εταιρίας
    Επωνυμία επιχείρησης*
    Tαχ. δ/νση διοίκησης
    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*
    Έτος ίδρυσης
    Αριθμός εργαζομένων

    Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας
    Oνοματεπώνυμο*
    Email
    Τηλ