Η δυναμική του ελληνικού οικοσυστήματος βιοεπιστημών και υπηρεσιών Υγείας

5 Αυγούστου 2022 | Άρθρα & Συνεντεύξεις
Θεματικές: Καινοτομία

Άρθρο κ. Δημήτρη Βέργαδου, Διευθυντή Τομέα ΜΜΕ, Θέσεων και Ενημέρωσης ΣΕΒ, στη Deal News

«H ενίσχυση της συλλογικής μας ικανότητας να καινοτομούμε αποτελεί αναγκαία και ικανή συνθήκη για ανάπτυξη και ευημερία», τονίζει σταθερά ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος στο δημόσιο διάλογο. Αυτό αποτελεί έναν εθνικό στόχο. Η επίτευξή του προϋποθέτει την ενδυνάμωση του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας, με αιχμή τη διασύνδεσή του με την σύγχρονη, οργανωμένη επιχειρηματικότητα, τόσο εντός όσο και εκτός των συνόρων.

Στην κορωνίδα του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας σήμερα βρίσκεται ο τομέας των βιοεπιστημών και υπηρεσιών υγείας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας παρέχει το μητρώο του Elevate Greece για το 2021, ο κλάδος των υπηρεσιών υγείας και βιοεπιστημών είναι ένας από τους πλέον δυναμικούς του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας, κατέχοντας την 1η θέση στο εγχώριο οικοσύστημα.). Ενδεικτικά περισσότερες από 1 στις 10 νεοφυείς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας προέρχονται από αυτόν, ενώ σε σύνολο 5.070 απασχολούμενων στις νεοφυείς επιχειρήσεις στη χώρα μας οι βιοεπιστήμες απασχολούν το υψηλότερο ποσοστό εργαζομένων (11,9%) και προσελκύουν αναλογικά την υψηλότερη χρηματοδότηση (33%, δηλαδή 1 στις 3 επιχειρήσεις που χρηματοδοτούνται στην χώρα μας ανήκει στον κλάδο βιοεπιστημών και υγείας).

Η ανάπτυξη του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας στις υπηρεσίες υγείας και βιοεπιστημών δεν έγινε τυχαία. Σε μεγάλο βαθμό στηρίζεται στην ώθηση που εξασφαλίζουν οι πολύ καλές πανεπιστημιακές σχολές που διαθέτει η χώρα μας στον κλάδο, σε συνδυασμό με υψηλού επιπέδου υποδομές, στον ανθεκτικό -παρά τις μεγάλες προκλήσεις- τομέα υγείας, και στο εξαιρετικό επιστημονικό δυναμικό. Οι δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης είναι πολύ μεγάλες, φθάνει να ληφθεί υπόψη ότι οι συνολικές επενδύσεις σε startups βιοεπιστημών παγκοσμίως ξεπέρασαν τα $100 δισ. το 2021, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το 65% των φαρμάκων και διαγνωστικών σκευασμάτων που αδειοδοτούνται στην Αμερική και το 35% στην Ευρώπη προέρχονται από τη συνεργασία της βιομηχανίας με πανεπιστήμια και startups.

Ο ΣΕΒ έχει αγκαλιάσει από ενωρίς το οικοσύστημα και εργάζεται για την ενδυνάμωση του τομέα. Η προσπάθεια ανάπτυξης του οικοσυστήματος υπηρεσιών υγείας και βιοεπιστημών ξεκίνησε με τη δημιουργία μιας ειδικής οργανωτικής επιτροπής με σημαντικούς εμπειρογνώμονες του χώρου: Ο κ. Λάμπρος Κούρτης, Managing Director, the Sanguine Lab, η κα. Χαριέττα Ελευθεροχωρίνου, Innovation Ventures & Strategic Partnerships, IQVIA, ο κ. Αχιλλέας Γραβάνης, Καθηγητής Φαρμακολογίας, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης, Ερευνητής ΙΜΒΒ-ΙΤΕ, ο κ. Αρίστος Δοξιάδης, Partner, Big Pi Ventures και η κα. Ελένη Πενταφράγκα, Board Member, Head of Legal & Corporate Affairs, ELPEN, είναι τα μέλη της Oργανωτικής Eπιτροπής υπηρεσιών Yγείας και Bιοεπιστημών. Η Επιτροπή παρουσιάζει ισχυρή συνέργεια με την Επιτροπή Καινοτομίας του ΣΕΒ και από κοινού σχεδιάζουν και στη συνέχεια θα υλοποιήσουν ένα στρατηγικό σχέδιο και ένα πλάνο δράσης , που θα εδράζεται στις ανάγκες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νεοφυείς επιχειρήσεις και οι ερευνητές του χώρου.

Στο «1ο Healthcare & Life Sciences meetup» που πραγματοποιήθηκε στα μέσα Ιουλίου, στα Γραφεία του ΣΕΒ, για πρώτη φορά εκπρόσωποι από 51 startups του κλάδου πέρασαν την πόρτα της Ξενοφώντος, γνωρίστηκαν μεταξύ τους και αντάλλαξαν σκέψεις και απόψεις με την Οργανωτική Επιτροπή για τις προοπτικές ανάπτυξης στην ελληνική και διεθνή αγορά, αλλά και για τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν. Η ενδυνάμωση του οικοσυστήματος υγείας, η ανάπτυξη συνεργασιών στην Ελλάδα και διεθνώς, όπως και η προσέλκυση επενδύσεων βρίσκονται στον πυρήνα των δράσεων που θα ξεδιπλωθούν προσεχώς. «Η Ελλάδα διαθέτει ένα μοναδικό συγκριτικό πλεονέκτημα στον τομέα των υπηρεσιών υγείας και βιοεπιστημών, που αναδείχθηκε και μέσα στην περίοδο της πανδημίας» -τονίζει με την ευκαιρία ο κ. Μάρκος Βερέμης, Πρόεδρος της Επιτροπής Καινοτομίας του ΣΕΒ και προσθέτει ότι- «πιστεύουμε ότι μπορούμε να διεκδικήσουμε σημαντικό μερίδιο ανάπτυξης με πολλαπλά οφέλη, εάν ενώσουμε δυνάμεις: τα startups, οι χώροι επιστημονικής γνώσης και η επιχειρηματικότητα».

Περισσότερα για την πρωτοβουλία διαβάστε εδώ .

X

  Στοιχεία εταιρίας

  Επωνυμία επιχείρησης*

  Tαχ. δ/νση διοίκησης

  Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

  Έτος ίδρυσης

  Αριθμός εργαζομένων

  Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

  Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

  Αρμόδιος επικοινωνίας

  Oνοματεπώνυμο*

  Email

  Τηλ

  X

   Το όνομά σας *

   Το επίθετό σας *

   Email *

   Τηλέφωνο επικοινωνίας

   To μήνυμά σας

   Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή το συντομότερο δυνατό.
   Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας .

   X

    Στοιχεία εταιρίας

    Επωνυμία επιχείρησης*

    Tαχ. δ/νση διοίκησης

    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

    Έτος ίδρυσης

    Αριθμός εργαζομένων

    Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας

    Oνοματεπώνυμο*

    Email

    Τηλ