Να εξελίξουμε το οικοσύστημα καινοτομίας σε εθνικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα

13 Ιουλίου 2023 | Άρθρα & Συνεντεύξεις
Θεματικές: Καινοτομία

Άρθρο κ. Κώστα Τρούλου, Senior Advisor του Τομέα Βιομηχανίας, Ανάπτυξης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας του ΣΕΒ, στο Insider

H ανάπτυξη εθνικών οικοσυστημάτων που ενθαρρύνουν την έρευνα και τη καινοτομία είναι μία μακρόχρονη διαδικασία που απαιτεί σημαντικούς πόρους, όχι μόνο από την πολιτεία αλλά και από την ιδιωτική πρωτοβουλία. Απαιτείται αποτελεσματικός συντονισμός δυνάμεων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ενώ η τελική επιτυχία εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από αστάθμητους παράγοντες, ακόμα και τη συγκυρία.

Ο ΣEB θεωρεί ότι η αύξηση της καινοτομικής ικανότητας των ελληνικών επιχειρήσεων μπορεί να καταστεί εθνικό πλεονέκτημα μόνο αν η οικονομία της χώρας αποκτήσει συλλογικά την ικανότητα να καινοτομεί. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με ένα ισχυρό οικοσύστημα που θα είναι ικανό να μεγενθύνει τη προσφορά αξίας των ελληνικών επιχειρήσεων διεθνώς και να αναβαθμίσει το οικονομικό και αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας.

Για αυτό το λόγο, ο ΣΕΒ έχει αναλάβει πολύπλευρη δράση για να υποστηρίξει τόσο τα μέλη του όσο και τις τεχνολογικές και καινοτόμες επιχειρήσεις της χώρας:

Προωθεί τη συνεργασία μεταξύ των παικτών του οικοσυστήματος, όπως ερευνητικές ομάδες, spin-offs, startups και επιχειρήσεις. Στα πλαίσια αυτά έχουν υλοποιηθεί πλήθος εκδηλώσεων όπως τα Innovation Ready workshops και τα Business Days όπου οι συμμετέχουσες εταιρείες διερευνούν συνέργειες. Πέραν των ευκαιριών δικτύωσης σε αυτές τις πρωτοβουλίες, ο Σύνδεσμος έχει, ήδη, βοηθήσει 15 νεοφυή και 25 μεγαλύτερα μέλη του να συζητήσουν συνεργασίες, μετρώντας μέσα στους τελευταίους μήνες 7 προχωρημένες συζητήσεις.

Διευκολύνει συνέργειες και συνεργασίες για έρευνα και ανάπτυξη. Οι επιχειρήσεις-μέλη του ΣΕΒ συνεργάζονται με τα ελληνικά πανεπιστήμια και διασυνδέουν την επιχειρηματικότητα με την έρευνα. Η συνεργασία, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει την υλοποίηση βιομηχανικών διδακτορικών που ουσιαστικά επιτρέπει στη πανεπιστημιακή αριστεία να αντιμετωπίσει σύγχρονες τεχνολογικές προκλήσεις με βιομηχανική χρηματοδότηση. Ήδη μετρούνται τουλάχιστον 10 συνυποβολές για χρηματοδότηση βιομηχανικών διδακτορικών, προϊόντος των δράσεων του ΣΕΒ.

Βοηθάει τις επιχειρήσεις να προσελκύσουν νέο και να διατηρήσουν το υπάρχον ανθρώπινο δυναμικό. Ο Σύνδεσμος βοηθά το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας να αναπτυχθεί, ενώ στηρίζει την αναζήτηση στελεχών υψηλής ειδίκευσης. Με εκπαιδευτικές δράσεις που απευθύνονται στα μέλη του, τα μέλη του Elevate Greece αλλά και σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε τομείς με στρατηγική προτεραιότητα για την Ελλάδα, όπως οι υπηρεσίες υγείας και οι βιοεπιστήμες, ο ΣΕΒ έχει βοηθήσει πολλές νεοφυείς εταιρείες να εξελίξουν τις διοικητικές και επιχειρηματικές ικανότητες των στελεχών τους. Επίσης, με την πλατφόρμα αναζήτησης προσωπικού υψηλών δεξιοτήτων, IG@Work, τα μέλη του ΣΕΒ έχουν ήδη διαθέσει 1217 κενές θέσεις εργασίας, ενώ πάνω από 700 εργαζόμενοι υψηλής εξειδίκευσης έχουν αποστείλει βιογραφικό για να συνεχίσουν την καριέρα τους στην Ελλάδα της καινοτομίας και της βιομηχανίας.

Ενημερώνει το διεθνές κοινό για τη πρόοδο της χώρας, και ενεργοποιεί τους Έλληνες της Διασποράς. Μέσα από το δίκτυο των Innovative Greeks, ο ΣΕΒ έχει δημιουργήσει μια παγκόσμια κοινότητα Ελλήνων από τον χώρο της καινοτομίας στην οποία προβάλει ιστορίες επιτυχίας, αναδεικνύει τα επιτεύγματα του οικοσυστήματος και ενημερώνει για τις εξελίξεις. Ταυτόχρονα, στα επιχειρηματικά podcasts των innovative Greeks έχουν, ήδη, παρουσιαστεί οι περιπτώσεις 13 Ελλήνων και ξένων που έχουν διακριθεί για τις ικανότητες και επιτυχίες τους. Αυτές οι πρωτοβουλίες δημιουργούν διεθνώς μια θετική αντίληψη για το οικοσύστημα καινοτομίας της Ελλάδας, την οποία, οι επιχειρηματικές προσπάθειες που ξεπερνούν τα εθνικά σύνορα αξιοποιούν ολοένα και περισσότερο.

Τα τελευταία χρόνια οι συνθήκες στο οικοσύστημα καινοτομίας έχουν βελτιωθεί ουσιαστικά. Και αυτή η βελτίωση έχει οδηγήσει σε μεγάλες επιτυχίες, ιδιαιτέρως τεχνολογικών εταιρειών. Το σίγουρο είναι ότι εφόσον συνεχίσουμε τη συλλογική μας προσπάθεια, θα μπορέσουμε, συνεπικουρούμενοι της παγκόσμιας συγκυρίας – αλματώδεις τεχνολογικές ανακαλύψεις και διαθέσιμα κεφάλαια, να επιτύχουμε πολλά περισσότερα, πολύ γρηγορότερα.

X

  Στοιχεία εταιρίας

  Επωνυμία επιχείρησης*

  Tαχ. δ/νση διοίκησης

  Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

  Έτος ίδρυσης

  Αριθμός εργαζομένων

  Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

  Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

  Αρμόδιος επικοινωνίας

  Oνοματεπώνυμο*

  Email

  Τηλ

  X

   Το όνομά σας *

   Το επίθετό σας *

   Email *

   Τηλέφωνο επικοινωνίας

   To μήνυμά σας

   Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή το συντομότερο δυνατό.
   Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας .

   X

    Στοιχεία εταιρίας

    Επωνυμία επιχείρησης*

    Tαχ. δ/νση διοίκησης

    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

    Έτος ίδρυσης

    Αριθμός εργαζομένων

    Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας

    Oνοματεπώνυμο*

    Email

    Τηλ