«Innovativegreeks.gr» – Άρθρο κ. Αλέξανδρου Χατζόπουλου, Γενικού Διευθυντή ΣΕΒ, στην Καθημερινή της Κυριακής, 28/2/2021

28 Φεβρουαρίου 2021 | Άρθρα & Συνεντεύξεις
Θεματικές: Καινοτομία

Ο τίτλος του κειμένου που διαβάζετε είναι – εσκεμμένα- μια σημαντική νέα ηλεκτρονική διεύθυνση, μέσω της οποίας, όσες και όσοι αισθάνονται ότι ανήκουν σε μια διευρυμένη κοινότητα  δημιουργικών Ελλήνων, που δραστηριοποιούνται διεθνώς,  μπορούν να συμμετάσχουν σε ένα δυναμικό δίκτυο, αλλά κυρίως, σε μια κοινή προσπάθεια για τη χώρα μας.

Ο ΣΕΒ,  σε συνεργασία με την Endeavor, αναλαμβάνει την πρωτοβουλία «Innovative Greeks» με στόχο να συνδέσει όλους τους Έλληνες διεθνώς που ασχολούνται με την καινοτομία. Στελέχη σε μεγάλες επιχειρήσεις, επιτυχημένοι startuppers, επενδυτές και ερευνητές σε όλο τον κόσμο, φιλοδοξούμε να συνθέσουν μια ψηφιακή κοινότητα, όπου θα μοιράζονται τις γνώσεις, τις διασυνδέσεις και τους πόρους τους με ταχέως αναπτυσσόμενες νεοφυείς ελληνικές επιχειρήσεις. Είναι μια διαδικασία άρρηκτα συνδεδεμένη με την κοινή μας προοπτική. Oι χώρες όπου ανθίζει η καινοτομία πετυχαίνουν υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, σε πιο βιώσιμα παραγωγικά μοντέλα με μεγαλύτερη ανθεκτικότητα, ενώ δημιουργούν καλές θέσεις εργασίας και αυξάνουν συνολικά την ευημερία στην κοινωνία. Δεν αρκεί όμως να μιλάμε μόνο για (τις απαραίτητες) διαρθρωτικές αλλαγές ή για αφαιρετικές έννοιες όπως η συνεργασία και οι συνέργειες. Πρέπει και να ενεργοποιήσουμε στην πράξη εκείνες τις «δυνάμεις καινοτομίας» που ήδη υπάρχουν.

Τα τελευταία δέκα χρόνια, είδαμε στη χώρα μας, ιδιαίτερα λόγω των ειδικών συνθηκών που δημιούργησε η οικονομική κρίση, δύο αξιοσημείωτα φαινόμενα.  Πρώτον, πολλοί Έλληνες με υψηλά προσόντα έφυγαν από τη χώρα και σήμερα εργάζονται στο εξωτερικό, συχνά σε θέσεις ευθύνης σε διεθνείς επιχειρήσεις έντασης τεχνολογίας και καινοτομίας. Δεύτερον, ξεκίνησαν φιλόδοξες επιχειρηματικές προσπάθειες, που σήμερα αποτελούν μια κρισιμότατη μάζα νεοφυών επιχειρήσεων, ορισμένες εκ των οποίων έχουν ήδη περάσει  με επιτυχία τις πρώτες «εξετάσεις» τους, μεγαλώνουν, και επεκτείνονται τόσο στην ελληνική αγορά, όσο και διεθνώς. Μάλιστα, το 2020 είχαμε και μερικές από τις μεγαλύτερες εξαγορές ελληνικών startups που έγιναν ποτέ, όπως η εξαγορά της Softomotive από τη Microsoft, της InstaShop από την DeliveryHero και της Think Silicon από  την Applied Materials. Σύμφωνα με τις πρόσφατες εκτιμήσεις, πλέον μιλάμε για ένα τομέα υψηλής, και αυξανόμενης, κεφαλαιοποίησης της τάξης των €4δισ.

Η πρωτοβουλία μας αυτή για τη δημιουργία μιας μεγάλης διαδραστικής κοινότητας Ελλήνων από όλο αυτό το εξαιρετικά σημαντικό για την οικονομία της χώρας μας οικοσύστημα, συμπληρώνει το πλέγμα των δράσεων του ΣΕΒ (που περιλαμβάνει δράσεις για τη σύνδεση της έρευνας με τις ανάγκες της βιομηχανίας, την αύξηση της καινοτομικής δυνατότητας των επιχειρήσεων, τα βιομηχανικά διδακτορικά κλπ.) για περισσότερη γνώση και ενδυνάμωση των ελληνικών επιχειρήσεων, ώστε να αυξήσουν τη δυνατότητά τους να καινοτομούν και άρα να μπορέσουν να γίνουν διεθνώς ανταγωνιστικές σε μία απαιτητική και πολύπλοκη διεθνή αγορά.

Ο στόχος των πρωτοβουλιών μας, οι οποίες ξεκινούν με τη δημιουργία της πλατφόρμας «Innovative Greeks» και τη διοργάνωση του πρώτου σχετικού ψηφιακού συνεδρίου στις 2-3 Μαρτίου, είναι να πετύχουμε το 2025 το οικοσύστημα της καινοτομίας στην Ελλάδα να ξεπεράσει σε κεφαλαιοποίηση τα €10 δισ. και τις 50.000 ποιοτικές θέσεις εργασίας. Πρόκειται για ένα φιλόδοξο αλλά ρεαλιστικό στόχο που μπορεί να αλλάξει την εικόνα της Ελλάδας.

X

  Στοιχεία εταιρίας

  Επωνυμία επιχείρησης*

  Tαχ. δ/νση διοίκησης

  Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

  Έτος ίδρυσης

  Αριθμός εργαζομένων

  Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

  Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

  Αρμόδιος επικοινωνίας

  Oνοματεπώνυμο*

  Email

  Τηλ

  X

   Το όνομά σας *

   Το επίθετό σας *

   Email *

   Τηλέφωνο επικοινωνίας

   To μήνυμά σας

   Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή το συντομότερο δυνατό.
   Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας .

   X

    Στοιχεία εταιρίας

    Επωνυμία επιχείρησης*

    Tαχ. δ/νση διοίκησης

    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

    Έτος ίδρυσης

    Αριθμός εργαζομένων

    Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας

    Oνοματεπώνυμο*

    Email

    Τηλ