Γιατί το Βιετνάμ προσφέρει επιχειρηματικές ευκαιρίες σήμερα

Άρθρο κας Βίκυς Μακρυγιάννη, Senior Advisor ExportReady ΣΕΒ, στο Powergame.gr

Μεγάλες ευκαιρίες για τα ελληνικά προϊόντα παρουσιάζει η αγορά του Βιετνάμ και ειδικότερα στους κλάδους των τροφίμων, των δομικών υλικών, των κατασκευών, των φαρμάκων και των περιβαλλοντικών υπηρεσιών.

Oι εμπορικές σχέσεις ανάμεσα σε Ελλάδα και Βιετνάμ είναι σε σταθερή αναπτυξιακή τροχιά και το θετικό επιχειρηματικό κλίμα στη χώρα δημιουργεί σημαντικές επιχειρηματικές ευκαιρίες για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Αυτή είναι άλλωστε και η κοινή διαπίστωση των 125 ελληνικών εταιριών που εξάγουν σήμερα ένα ευρύ φάσμα προϊόντων και υπηρεσιών στο Βιετνάμ.
Παρά τη γεωγραφική απόσταση, το Βιετνάμ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ε.Ε. στην περιοχή της Ένωσης των Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) μετά την Σιγκαπούρη, με εμπόριο προϊόντων αξίας περίπου 50 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως και υπηρεσιών, ύψους 4 δισεκατομμυρίων ευρώ. Για τη χώρα μας, το Βιετνάμ είναι ο 67ος εξαγωγικός εταίρος και 34ος εισαγωγικός. Ελληνικές εξαγωγές αξίας 40 εκατομμυρίων ευρώ, κατευθύνονται στην ασιατική χώρα κάθε χρόνο και περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ κινούνται αντίθετα.

Ποιοι όπως είναι όμως οι λόγοι που η ελληνική επιχειρηματικότητα έχει στραφεί στο Βιετνάμ;

Πρώτον, τo Βιετνάμ αποτελεί σημαντικό και ανερχόμενο οικονομικό παράγοντα της περιοχής της ASEAN και της Ασίας γενικότερα. Η αναπτυξιακή δυναμική του Βιετνάμ τα τελευταία 30 χρόνια είναι αξιοσημείωτη, ενώ οι οικονομικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις έδωσαν ώθηση στην ταχεία οικονομική ανάπτυξη και μετέτρεψαν το Βιετνάμ σε μια δραστήρια και δυναμική οικονομία. Συγκεκριμένα, η θέση της χώρας στο δείκτη Doing Business της Παγκόσμιας Τράπεζας ανέβηκε στην 70η θέση και το ΑΕΠ του 2021, αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 4,8%.

Δεύτερον, όπως και οι περισσότερες αναδυόμενες αγορές της Ασίας, το Βιετνάμ έχει τρία βασικά χαρακτηριστικά: οικονομική άνθηση, νέο σε ηλικία πληθυσμό (οι κάτω των 35 ετών αντιπροσωπεύουν επί του παρόντος το 55,5% του πληθυσμού) και αύξηση της μεσαίας τάξης που έχει αυξανόμενες καταναλωτικές και αναπτυξιακές ανάγκες. Αυτό συνέβη χάρη στην αύξηση των εισοδημάτων, στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών υπό το φως των θετικών οικονομικών προοπτικών της χώρας και της χαμηλής ανεργίας. Παρόλο που τα επίπεδα του εισοδήματος δεν φτάνουν τα δυτικά πρότυπα, το καταναλωτικό κοινό του Βιετνάμ έχει στραφεί σε όλο και περισσότερο μοντέρνα και ποιοτικά προϊόντα. Τρίτον, η ανάληψη επιχειρηματικής δραστηριότητας στο Βιετνάμ θα καταστεί ευκολότερη για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις μετά τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που πραγματοποίησε η χώρα, καθώς και τις εμπορικές συμφωνίες που υπέγραψε, συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου Ε.Ε.-Βιετνάμ (EVFTA). Η άμεση άρση 65% των δασμών στις εξαγωγές της Ε.Ε. προς το Βιετνάμ και η προστασία για 169 διακεκριμένα ευρωπαϊκά τρόφιμα και ποτά με συγκεκριμένη γεωγραφική καταγωγή, θα φέρουν πρωτοφανή πλεονεκτήματα και οφέλη τόσο για τις ευρωπαϊκές όσο και για τις ελληνικές εταιρείες.

Στον ΣΕΒ, δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στις αναδυόμενες αγορές της Ασίας και της Αφρικής, γιατί βάσει των αναλύσεων του Exportready βλέπουμε ότι υπάρχουν μεγάλες ευκαιρίες για τις ελληνικές επιχειρήσεις στους περισσότερους από τους κλάδους της οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε δημιουργήσει το ExportReady, ένα ευρύ πλέγμα εξατομικευμένων υπηρεσιών, βασισμένο σε αντίστοιχες καλές πρακτικές του εξωτερικού και σε επιτυχημένα παραδείγματα επιχειρήσεων μελών μας.

Το Ελληνο-Βιετναμέζικο Επιχειρηματικό Φόρουμ στην Αθήνα

Για να βοηθήσουμε τους Έλληνες εξαγωγείς να διεισδύσουν συγκεκριμένα στην αγορά του Βιετνάμ, διοργανώσαμε από κοινού με το ΕΒΕΑ και την Πρεσβεία του Βιετνάμ στην Ελλάδα, ένα Ελληνο-Βιετναμέζικο Επιχειρηματικό Φόρουμ με Β2Β συναντήσεις, στην Αθήνα, την Τρίτη 2 Νοεμβρίου. Το Φόρουμ πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της επίσκεψης της Αντιπροέδρου της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας του Βιετνάμ, κα. Βο Θι Σουάν, με την παρουσία του Υφυπουργού Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια, κ. Κώστα Φραγκογιάννη. Μετά τη συζήτηση, οι ελληνικές εταιρείες προχώρησαν σε προγραμματισμένες B2B συναντήσεις με τη βιετναμέζικη επιχειρηματική αποστολή. Η δράση αυτή, ακολούθησε την επιτυχημένη επιχειρηματική αποστολή που είχαμε διοργανώσει με το ΕΒΕΑ και τον ΣΕΒΕ, σε Ανόι και Χο Τσιν Μιν, το 2018, με τη συμμετοχή 17 ελληνικών επιχειρήσεων. Την αποστολή είχε συνόδευσε ο τότε Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Τέρενς-Νικόλαος Κουίκ. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης είχαν πραγματοποιηθεί πάνω από 100 επιχειρηματικές συναντήσεις.

Ανακεφαλαιώνοντας, το Βιετνάμ είναι μία αναπτυσσόμενη αγορά με νεανικό πληθυσμό και μεγάλες καταναλωτικές ανάγκες. Το υπάρχον θετικό επιχειρηματικό κλίμα αλλά και η Συμφωνία που υπεγράφη με την Ε.Ε. θα διευκολύνουν περαιτέρω τις εμπορικές συναλλαγές. Tο Βιετνάμ, ταυτοχρόνως, μπορεί να λειτουργήσει και ως πύλη εισόδου των ελληνικών προϊόντων στις υπόλοιπες χώρες της ASEAN, αλλά και η Ελλάδα πύλη εισόδου από το Βιετνάμ στην Ευρώπη.

X

  Στοιχεία εταιρίας

  Επωνυμία επιχείρησης*

  Tαχ. δ/νση διοίκησης

  Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

  Έτος ίδρυσης

  Αριθμός εργαζομένων

  Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

  Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

  Αρμόδιος επικοινωνίας

  Oνοματεπώνυμο*

  Email

  Τηλ

  X

   Το όνομά σας *

   Το επίθετό σας *

   Email *

   Τηλέφωνο επικοινωνίας

   To μήνυμά σας

   Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή το συντομότερο δυνατό.
   Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας .

   X

    Στοιχεία εταιρίας

    Επωνυμία επιχείρησης*

    Tαχ. δ/νση διοίκησης

    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

    Έτος ίδρυσης

    Αριθμός εργαζομένων

    Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας

    Oνοματεπώνυμο*

    Email

    Τηλ