Γιατί χρειαζόμαστε τους Καινοτόμους Έλληνες- Άρθρο κ. Δημήτρη Βέργαδου, Δ/ντή Τομέα ΜΜΕ, Θέσεων και Ενημέρωσης ΣΕΒ, στην Political, 26/2/2021

26 Φεβρουαρίου 2021 | Άρθρα & Συνεντεύξεις
Θεματικές: Καινοτομία

Δημιουργικότητα είναι να σκέφτεσαι καινούργια πράγματα. Καινοτομία είναι να κάνεις καινούργια πράγματα. (Theodore Levitt, 1925-2006, Αμερικανός οικονομολόγος)

«Η καινοτομία είναι η πρώτη ύλη της ανάπτυξης και της συλλογικής και ατομικής μας ευημερίας». Γι’ αυτό και «μια  από τις μεγάλες προτεραιότητες αυτή την περίοδο είναι η ενίσχυση της ικανότητας μας να καινοτομούμε». Με τα λόγια αυτά, ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος υποδέχθηκε την αναγγελία της κοινής πρωτοβουλίας ΣΕΒ και Endeavor να δημιουργήσουν μια πλατφόρμα αξιοποίησης και ανάπτυξης του δυναμικού που διαθέτουν οι Καινοτόμοι Έλληνες σε όλο τον κόσμο. Φιλοδοξία της νέας πρωτοβουλίας είναι οι «Καινοτόμοι Έλληνες – Innovative Greeks» να αποτελέσουν μια δυναμική κοινότητα Ελλήνων που μοιράζονται ένα κοινό χαρακτηριστικό: τη δέσμευση στην καινοτομία, και τη διάθεση και ικανότητα να την μετατρέψουν σε διαφοροποιημένα προϊόντα και υπηρεσίες, που μπορούν να βρουν τον δρόμο τους στις διεθνείς αγορές.

Στον ΣΕΒ έχουμε επανειλημμένα επισημάνει ότι η αλλαγή του παραγωγικού μας προτύπου περνάει μέσα από την εξωστρέφεια και την καινοτομία.  Η ανάπτυξη στην χώρα μας για να είναι διατηρήσιμη και κοινωνικά στέρεη δεν μπορεί παρά να βασίζεται σε ένα τρίγωνο που στις κορυφές του έχει την καινοτομία, την εξωστρέφεια και την γνώση/δεξιότητες. Άλλωστε, η διεθνής εμπειρία αυτό αποδεικνύει, με τις χώρες που επιτυγχάνουν την άνθιση της καινοτομίας να διασφαλίζουν τελικά και τη διάχυση της ευημερίας στην ευρύτερη κοινωνία, που δεν συμμετέχει εκ πρώτης όψης άμεσα στις εξελίξεις αυτές.»

Ώρα για το αναγκαίο άλμα προς την ανάπτυξη του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας

Σήμερα, η  Ελλάδα βρίσκεται σε μια ιδανική στιγμή για να πετύχει το απαραίτητο άλμα προς την καινοτόμο ανάπτυξη. Μετά από μια δεκαετία δυσκολιών και προσαρμογής έχουν βελτιωθεί αρκετά πράγματα, ενώ έχει ωριμάσει ο κοινωνικός μας ιστός. Η διασύνδεση των πανεπιστημίων και των ερευνητικών ιδρυμάτων με τις παραγωγικές ανάγκες, η αναβάθμιση  και ανάπτυξη των κατάλληλων δεξιοτήτων, η ενθάρρυνση της αναγκαίας ώσμωσης της ακαδημαϊκής κοινότητας με τον κόσμο των επιχειρήσεων, φωτίζουν το παρόν και μέλλον των ταλαντούχων νέων μας. Με εμπροσθοφυλακή τη μικρή αλλά εξόχως δυναμική ελληνική σκηνή των νεοφυών επιχειρήσεων, που πλέον συγκεντρώνει ισχυρή κεφαλαιοποίηση, σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις της τάξης των 4δις ευρώ. Η ανάπτυξη του εγχώριου οικοσυστήματος καινοτομίας είναι, λοιπόν, ένας από τους αναγκαίους παράγοντες για τον εμβολιασμό της ελληνικής οικονομίας με ισχυρά  αντισώματα. Άλλωστε, κάθε οικονομία που θέλει να βελτιώσει τη θέση της στον σύγχρονο, διεθνή καταμερισμό κεφαλαίου, εργασίας και γνώσης, οφείλει να διαθέτει, μεταξύ άλλων, ένα ισχυρό οικοσύστημα καινοτομίας. Ο στόχος της πρωτοβουλίας «Innovative Greeks» είναι να πετύχουμε το 2025  το οικοσύστημα αυτό να ξεπεράσει σε κεφαλαιοποίηση τα 10 δις ευρώ και τις 50.000 θέσεις εργασίας (καλής και εξειδικευμένης απασχόλησης).

Η κρίση της πανδημίας απέδειξε ότι ο ψηφιακός και τεχνολογικός μετασχηματισμός είναι εφικτός.  Επιτάχυνε τον κύκλο ζωής και ωρίμανσης αλλαγών και προσαρμογών στο οικονομικό μας υπόδειγμα που θα ήθελαν αρκετά χρόνια για να εμφανισθούν. Οι αλλαγές στον τρόπο που δουλεύουμε, παράγουμε και καταναλώνουμε ήρθαν και θα παραμείνουν. Ταυτόχρονα παράγοντες, όπως ο τεράστιος, διεθνής ανταγωνισμός για ταλέντο, η διαρκής βελτίωση των ψηφιακών  υποδομών και η τεχνολογική αποκέντρωση προς μικρότερες περιφερειακές χώρες, συνιστούν και μοναδική ευκαιρία για τη χώρα. Με το 1ο διεθνές ψηφιακό συνέδριο «Καινοτόμοι Έλληνες» («Innovative Greeks») στις 2-3 Μαρτίου 2021, και  με τη συμμετοχή κορυφαίων Ελλήνων και Ελληνίδων της διασποράς στον τομέα της τεχνολογίας και της καινοτομίας, ανοίγουμε μια νέα σελίδα και ένα παράθυρο ευκαιρίας και αισιοδοξίας προς όλους τους Έλληνες.

X

  Στοιχεία εταιρίας

  Επωνυμία επιχείρησης*

  Tαχ. δ/νση διοίκησης

  Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

  Έτος ίδρυσης

  Αριθμός εργαζομένων

  Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

  Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

  Αρμόδιος επικοινωνίας

  Oνοματεπώνυμο*

  Email

  Τηλ

  X

   Το όνομά σας *

   Το επίθετό σας *

   Email *

   Τηλέφωνο επικοινωνίας

   To μήνυμά σας

   Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή το συντομότερο δυνατό.
   Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας .

   X

    Στοιχεία εταιρίας

    Επωνυμία επιχείρησης*

    Tαχ. δ/νση διοίκησης

    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

    Έτος ίδρυσης

    Αριθμός εργαζομένων

    Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας

    Oνοματεπώνυμο*

    Email

    Τηλ