Ευφυείς υποδομές που βελτιώνουν τη ζωή μας

Άρθρο κας Μάγκυ Αθανασιάδη, Διευθύντριας Τομέα Καινοτομίας ΣΕΒ, στα Νέα 

Προκλήσεις όπως η έντονη αστικοποίηση, η μόλυνση του περιβάλλοντος, η ασφάλεια και η κλιματική αλλαγή δημιουργούν προβληματισμό και ανησυχία για το μέλλον των πόλεων. Δημιουργείται έτσι η άμεση αναγκαιότητα ώστε οι υποδομές των πόλεων να αναπτύξουν την κατάλληλη «ευφυΐα», ώστε μακροχρόνια να γίνουν βιώσιμες.

Οι ευφυείς υποδομές περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα τεχνολογιών και δράσεων με ιδιαίτερη εστίαση στη διαχείριση της ενέργειας και των υδάτων, στις συγκοινωνίες και τη διαχείριση της κυκλοφορίας οχημάτων, στον οδοφωτισμό, στη συλλογή και ανακύκλωση σκουπιδιών αλλά και στη ψηφιακή δημόσια ασφάλεια.

Αξιοποιώντας τις ψηφιακές τεχνολογίες και μεγάλους όγκους δεδομένων, oι ευφυείς υποδομές προσφέρουν καλύτερες υπηρεσίες προς τους πολίτες, επιτρέπουν την αποδοτικότερη χρήση των πόρων, ξεκλειδώνουν δημόσια δεδομένα και ελαχιστοποιούν τις επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Οι εφαρμογές ευφυών υποδομών είναι πολύπλευρες και αγγίζουν πολλούς τομείς λειτουργίας μίας πόλης. Οι έξυπνοι αισθητήρες στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και ύδρευσης εντοπίζουν έγκαιρα τις ζημιές και διασφαλίζουν ότι οι πόροι χρησιμοποιούνται χωρίς απώλειες. Για παράδειγμα, οι πρωτοβουλίες έξυπνης διαχείρισης νερού στην Βαρκελώνη εξοικονομούν για την πόλη ~€ 52 εκατ. ετησίως.

Οι έξυπνες μεταφορές, μειώνουν την κυκλοφοριακή συμφόρηση και τη ρύπανση. Τα έξυπνα κτίρια εξοικονομούν ηλεκτρική ενέργεια, προσφέροντας πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για τη χρήση ενέργειας. Η συλλογή απορριμμάτων γίνεται αποτελεσματικότερα με τη χρήση αισθητήρων στους κάδους. Η μετατροπή του παραδοσιακού φωτισμού του δρόμου σε φωτισμό LED με παράλληλη μετάβαση σε «έξυπνο» φωτισμό, μειώνει δραστικά τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας και επιτρέπει να προστεθούν εύκολα και άλλες έξυπνες εφαρμογές, όπως για παράδειγμα αισθητήρες ποιότητας αέρα.

Οι πολίτες έχουν επίσης πιο δυνατή φωνή, καθώς επίσης και τη δυνατότητα πρόσβασης σε όλα τα απαραίτητα δεδομένα που θα τους επιτρέπουν να συμμετέχουν ενεργά στη λήψη αποφάσεων για την πόλη τους. Στο Μπουένος Άιρες, για παράδειγμα, δημιουργήθηκε μια εφαρμογή κινητού τηλεφώνου όπου οι πολίτες μπορούν να καταχωρούν τα παράπονά τους, κίνηση που οδήγησε σε μείωση χρόνου επίλυσης των προβλημάτων της πόλης κατά 93%, χωρίς επιπρόσθετο κόστος.

Όλα τα παραπάνω βασίζονται στην επεξεργασία δεδομένων και στα γρήγορα δίκτυα. Όσο περισσότερα δεδομένα συλλέγονται σε πραγματικό χρόνο τόσο καλύτερες αποφάσεις λαμβάνονται. Ο μεγάλος αυτός όγκος δεδομένων είναι εξαιρετικά πολύτιμος και για νεοφυείς επιχειρήσεις που, αξιοποιώντας τα δεδομένα αυτά, προσφέρουν συνεχώς νέες καινοτόμες λύσεις για την πόλη και τις υποδομές της. Η ανάπτυξη συνεργασιών της τοπικής αυτοδιοίκησης και των εταιρειών διαχείρισης υποδομών με καινοτόμες startups είναι προϋπόθεση για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Στην έκτη θεματική εκδήλωση “Innovation Ready” του ΣΕΒ για τις «Ευφυείς Υποδομές για βιώσιμη διαβίωση», παρουσιάστηκαν 11 νεοφυείς εταιρείες με προτάσεις και λύσεις που αξίζει να γνωρίσουμε! Οι ACCROMOVE, CIBOS, DEEP TRAFFIC, DKMS, FUELLICS, FUTURE INTELLIGENCE, INTELIGG, MEAZON, RADICAL MINDS, SAMMY και YODIWO επιβεβαιώνουν ότι στην Ελλάδα παράγεται υψηλής προστιθέμενης αξίας τεχνολογική καινοτομία.

X

  Στοιχεία εταιρίας

  Επωνυμία επιχείρησης*

  Tαχ. δ/νση διοίκησης

  Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

  Έτος ίδρυσης

  Αριθμός εργαζομένων

  Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

  Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

  Αρμόδιος επικοινωνίας

  Oνοματεπώνυμο*

  Email

  Τηλ

  X

   Το όνομά σας *

   Το επίθετό σας *

   Email *

   Τηλέφωνο επικοινωνίας

   To μήνυμά σας

   Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή το συντομότερο δυνατό.
   Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας .

   X

    Στοιχεία εταιρίας

    Επωνυμία επιχείρησης*

    Tαχ. δ/νση διοίκησης

    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

    Έτος ίδρυσης

    Αριθμός εργαζομένων

    Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας

    Oνοματεπώνυμο*

    Email

    Τηλ