Το μέλλον των δυνατότητων της ελληνικής βιομηχανίας φαρμάκου

2 Φεβρουαρίου 2024 | Άρθρα & Συνεντεύξεις
Θεματικές: Βιομηχανία

Άρθρο κας Μάγκυς Αθανασιάδη, Δ/ντριας Τομέα Βιομηχανίας, Ανάπτυξης, Τεχνολογίας & Καινοτομίας ΣΕΒ, στο Λεύκωμα “90 χρόνια Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία”, economico.gr

Ένας από τους πιο δυναμικούς κλάδους παγκοσμίως είναι το φάρμακο. Με έσοδα σε παγκόσμιο επίπεδο της τάξης των 1,5 τρισ. δολαρίων για το 2022, και με επενδύσεις σε R&D φαρμακευτικών προϊόντων που υπερτριπλασιάστηκαν κατά την τελευταία δεκαετία, με την πανδημία του Covid να επιταχύνει τις επενδύσεις στον κλάδο.

H ελληνική βιομηχανία φαρμάκου έχει σημειώσει μια εντυπωσιακά ανοδική πορεία, την τελευταία πενταετία, με σημαντική στροφή στην καινοτομία και ως εκ τούτου στην αύξηση πωλήσεων και εξαγωγών.  Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ, η παραγωγή φαρμάκου στην Ελλάδα άγγιξε τα €1,9 δισεκ. το 2022 με ανοδική τάση. Πάνω από 29.000 άτομα εργάζονται στον κλάδο, ενώ οι εξαγωγές προσεγγίζουν τα 2,6 δις ευρώ και κατευθύνονται σε 140 χώρες. Ένα πρωτοφανές ποσό που θα ξεπεράσει τα 1,2 δις πρόκειται να επενδυθεί από τις φαρμακευτικές μέχρι το 2026, προκειμένου η ελληνική φαρμακοβιομηχανία να κεφαλαιοποιήσει την ανοδική της πορεία και να αυξήσει περαιτέρω την παραγωγή της όχι μόνο σε γενόσημα, αλλά και σε πρωτότυπα φάρμακα. Αξίζει, άλλωστε, να σημειωθεί ότι με βάση επίσης στοιχεία του ΙΟΒΕ, η δαπάνη της βιομηχανίας παραγωγής φαρμάκου για Ε&Α αποτελεί το 8% των συνολικών δαπανών για Ε&Α στη χώρα μας. Συγχρόνως, έχει αναπτυχθεί ένα σημαντικό και εξαιρετικά δυναμικό εγχώριο οικοσύστημα καινοτομίας με 110 νεοφυείς επιχειρήσεις στο χώρο των επιστημών υγείας και με διεθνούς φήμης επιστήμονες που στελεχώνουν τα πανεπιστήμια, τα νοσοκομεία και τα ερευνητικά μας κέντρα.

Όπως αναδείχθηκε στο πρόσφατο βιομηχανικό συνέδριο του ΣΕΒ το μέλλον της ελληνικής βιομηχανίας περνά μέσα από την συστηματική ενδυνάμωση της εγχώριας παραγωγής, τη δημιουργία δικτύων παραγωγής  σε τομείς στους οποίους η Ευρώπη επιδιώκει τη στρατηγική της αυτονομία, και τη διασύνδεσή τους με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά και παγκόσμια δίκτυα εφοδιασμού.

Στο πλαίσιο αυτό, και όπως ορθά επισήμανε ο κ. Θεόδωρος Τρύφων, Μέλος Δ.Σ. ΣΕΒ, Co-CEO ELPEN, καθώς η Ευρώπη θεωρεί το φάρμακο ως είδος πρώτης ανάγκης, δημιουργούνται σημαντικές ευκαιρίες για τον κλάδο από την ανάγκη να υπάρχει αυτάρκεια και σε πρώτες ύλες, αλλά και σε παραγωγή προϊόντων. Η φαρμακοβιομηχανία είναι και επενδυτικός και παραγωγικός τομέας, αφού διαθέτει 45 εργοστάσια σε σύνολο 450 σε όλη την Ευρώπη, με ισχυρό εξαγωγικό αποτύπωμα στην Ευρώπη, και  με το «made-in Europe» να είναι μια μεγάλη σφραγίδα ποιότητας για εξαγωγές σε τρίτες χώρες. Οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες και οι ελληνικές τεχνολογικές εταιρείες (startups) είναι έτοιμες να διεκδικήσουν τις ευκαιρίες που τους δίνει η σύγχρονη τεχνολογία και οι αλλαγές που επιφέρει στη διεθνή φαρμακοβιομηχανία. Αναπτύσσονται μικρά οικοσυστήματα γύρω από τις εταιρείες – με ΜμΕ, startups και ερευνητικές ομάδες. Ενώ, προϋπόθεση για την ανάπτυξη περισσότερων νέων καινοτόμων φαρμακευτικών προϊόντων είναι η δημιουργία ενός εξειδικευμένου επενδυτικού ταμείου.

Σήμερα, υπάρχουν οι προϋποθέσεις ώστε ο κλάδος φαρμάκου στην Ελλάδα να απελευθερώσει την ισχυρή δυναμική του και να αποτελέσει τον κλάδο-πρότυπο για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας.

X

    Στοιχεία εταιρίας

    Επωνυμία επιχείρησης*

    Tαχ. δ/νση διοίκησης

    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

    Έτος ίδρυσης

    Αριθμός εργαζομένων

    Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

    Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας

    Oνοματεπώνυμο*

    Email

    Τηλ

    X

      Το όνομά σας *

      Το επίθετό σας *

      Email *

      Τηλέφωνο επικοινωνίας

      To μήνυμά σας

      Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή μαζί σας το συντομότερο δυνατό.
      Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας.

      X

        Στοιχεία εταιρίας

        Επωνυμία επιχείρησης*

        Tαχ. δ/νση διοίκησης

        Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

        Έτος ίδρυσης

        Αριθμός εργαζομένων

        Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

        Αρμόδιος επικοινωνίας

        Oνοματεπώνυμο*

        Email

        Τηλ